Izrael predvádza silu a Teherán chce zrovnať Tel Aviv so zemou
08 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Dva americké bombardéry B-52 uskutočnili strategický prelet, sprevádzaný izraelskými bojovými lietadlami, pri demonštrácii sily. Tá je po vyhrážkach Teheránu rozhodujúca pri udržiavaní bezpečnosti izraelského a blízkovýchodného neba, informuje portál RT.


Izraelské stíhačky F-15 sprevádzali americké bombardéry počas cesty vzdušným priestorom krajiny. Potvrdili to v nedeľu izraelské obranné sily. Zverejnili tiež niekoľko vzácnych fotografií z cvičenia.



Podľa ústredného velenia americkej armády  strategické bombardéry sprevádzali na častiach trasy aj saudské a katarské lietadlá. Hoci vizuál sprievodu nebol k dispozícii.




Podľa údajov o sledovaní letov bombardéry vyštartovali z leteckej základne Minot v Severnej Dakote v druhom takom nasadení za prezidenta Joe Bidena. Takéto lety boli bežné aj v posledných mesiacoch prezidentovania Donalda Trumpa.

Ruské hnutie Za ľudské práva sa rozhodlo ukončiť svoju činnosť
Ruské hnutie Za ľudské práva známeho aktivistu Leva Ponomariova sa rozhodlo rozpustiť. Dôvodom je ruský zákon o tzv. zahraničných agentoch, priblížilo hnutie vo svojom nedeľnom vyhlásení. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Americká armáda uviedla, že prelet bol vykonaný s cieľom odradiť agresiu“ a ubezpečiť spojencov o  „záväzku USA k bezpečnosti v regióne“.

Uprostred neustále vysokého napätia v regióne izraelský minister obrany Benny Gantz otvorene hovoril o tom, že Tel Aviv neustále aktualizuje svoje plány potenciálneho útoku proti iránskym jadrovým zariadeniam, a dokonca ukázal mapu potenciálnych cieľov v nedávnom rozhovore pre Fox News.

Iránsky minister obrany Amir Hatámí v nedeľu v reakcii na Gantza varoval, že Teherán „zrovná Tel Aviv a Haifu so zemou“, ak sa Izrael niekedy pokúsi zaútočiť na Islamskú republiku.

Koronavírus sa šíri čoraz viac medzi deťmi a tínedžermi 
Podľa zistení rakúskej Agentúry pre zdravie a potravinovú bezpečnosť (AGES) sa koronavírus šíri čoraz viac medzi deťmi a tínedžermi. Údaje z posledného februárového týždňa svedčia o tom, že sedemdňová incidencia u 5- až 24-ročných je na úrovni vyše... Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová