Politológ: Dúfam, že za sedliakov nebudú Ukrajinci považovať nás, ale len nášho premiéra
05 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slová premiéra Matoviča, že za nákup vakcíny Sputnik V sľúbil Rusku „Zakarpatskú Ukrajinu“ pobúrili aj exministrov Kukana a Kňažka. Medzinárodnú blamáž musí žehliť minister Korčok.


Prostorekosť nášho premiéra má za následok ďalší medzinárodný škandál. Narušenie doteraz veľmi dobrých vzťahov s Ukrajinou má dôsledky. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo v stredu na koberec nášho chargé d'affaires na Matúša Korbu. Požaduje ospravedlnenie, informuje portál 1.pluska.sk.
Mimoriadne hlúpa sranda nášho premiéra vyvolala medzinárodnú blamáž

Dôvod tohto kroku je jednoduchý. Protest proti nevhodným vyjadreniam predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý odpovedal v utorkovom vysielaní Rádia Expres na otázku, čo sľúbil za nákup vakcíny Rusku: „Zakarpatskú Ukrajinu.” Hoci vzápätí sa snažil svoju odpoveď zľahčiť, nepomohlo to. Jeho nešťastné vyjadrenie sa začalo šíriť.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba k tomu na sociálnej sieti uviedol: „Nech ju vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že predseda slovenskej vlády svojimi nekorektnými vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom.“

Oficiálne stanovisko k Matovičovým slovám zaujalo aj samotné ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. „Bez ohľadu na motívy, žáner alebo kontext sú takéto poznámky šéfa slovenskej vlády, ktoré priamo odkazujú na územnú celistvosť Ukrajiny, kategoricky neprijateľné a majú negatívny vplyv na priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov," uviedlo ministerstvo.

Matovičovi sa podľa Ukrajincov podarilo uraziť ich ľudí, ktorí trpia ruskou agresiou a okupáciou Krymskej autonómnej republiky, mesta Sevastopol, ako aj častí ukrajinského Donbasu. Medzinárodnú blamáž aktuálne hasí aj naše ministerstvo zahraničia. Ivan Korčok sa za premiéra ospravedlnil aj verejne na sociálnej sieti s tým, že s ukrajinským partnerom Kulebom komunikoval takmer okamžite. „Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra Matoviča na adresu Ukrajiny. Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor, ako ďalej rozvíjať naše vzťahy,” skonštatoval Korčok.

Matovič opäť vytropil medzinárodný škandál. Ukrajina žiada oficiálne ospravedlnenie
Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si predvolalo v stredu chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu vyslovilo protest proti nevhodným vyjadreniam predsedu vlády SR Igora Matoviča počas jeho rozhovoru v relácii... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Premiér Igor Matovič nedozrel na reprezentáciu doma, tobôž nie v zahraničí

Kritiku za pokus o vtip si Matovič zlízol aj od dvoch exministrov zahraničných vecí. „To nepotrebuje komentár. Nie je to dobrý vtip. Čo mám na to povedať?“ poznamenal pre Plus Jeden deň  Milan Kňažko.

Premiér sa nestretol s pochopením ani u ďalšieho exministra, Eduarda Kukana. „Je to veľmi nevhodné vyjadrenie nášho pána premiéra a je to veľmi nezodpovedný pokus o vtip,” povedal a zároveň zdôraznil, že s ohľadom na to, čo sa na Ukrajine deje, je takýto výrok mimoriadne necitlivý. Kukan upozornil, že politici si musia dobre zvážiť, čo vypustia z úst. „Takéto vtipy sú politicky škodlivé a môžu spôsobiť veľmi nepríjemné diplomatické situácie,” uviedol Kukan. Dodal, že Ukrajinci nás za sedliakov považovať nebudú, „ale budú sa pýtať, čo sme si to zvolili za premiéra”.

Výrok premiéra označil za diplomatické faux pas aj politológ Jozef Lenč. „Je to nonsens a potvrdzuje to skutočnosť, že Igor Matovič je, čo sa týka politiky, slon v porceláne,” vyjadril sa politológ, ktorý trvá na tom, že Igor Matovič nedozrel na reprezentáciu doma, tobôž nie v zahraničí. „On vidí v prvom rade iba seba a mal pocit, že je to vtipné. Nad tým, ako to môže vnímať niekto iný, sa vôbec nezamýšľal,” zhodnotil politológ Lenč a dodal: „Dúfam, že za sedliakov nebudú Ukrajinci považovať nás, ale len nášho premiéra.”

Blaha: Matovič je psychicky narušený jedinec úplne odtrhnutý od reality
Súčasná politická situácia na Slovensku je úplne neprehľadná. A navyše veľmi zlá je najmä po stránke boja proti koronavírusu, čo si vo svojom statuse všíma aj poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik