Mikloš o kríze v koalícii: Matovič rozbíja vlastnú vládu
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

 V pondelok bola na Slovensko privezená ruská vakcína Sputnik V. Ivan Mikloš sijednoznačne myslí, že sa to nemalo stať. Podľa neho predseda vlády Igor Matovič zahodil akú-takú zahraničnopolitickú reputáciu Slovenska za hlavu, píše portál hnonline.sk.


"Čo sa týka zahraničnopolitickej orientácie, tam je tento Matovičov ktok taký prvý zásadný negatívny krok, ale veľmi negatívny, ktorý naozaj poškodzuje naše postavenie v Európske únii. Priradili sme sa ním k Orbánovi," zamýšľa sa Mikloš.
Sme zraniteľný

Slovenský ekonóm a politik ďalej upozorňuje, že je "treba si uvedomiť, že z hľadiska Európskej únie je Slovensko malý štát, veľmi zraniteľný. Ak by neexistovala Európska únia, ak by krajiny jednotlivo objednávali vakcíny, tak si asi vieme prestaviť, ako by sme na tom v porovnaní s  Francúzskom alebo Nemeckom boli. Keď malá krajina potom urobí takýto krok, tak je to vnímané veľmi nesolidárne".

Na margo Sputnika V má Mikloš jasno: "Je evidentné, že Rusko nemá dosť tejto vakcíny ani pre vlastných obyvateľov. Pre mňa je najsilnejšie to, že doteraz ani nepožiadalo o registráciu."

Superkšeft s emisiami, za ktorý Slota dostal prezývku "úplný kráľ", opäť vyšetrujú
V kauze nevýhodného predaja emisií garážovej firme, ktorý stál Slovensko desiatky miliónov eur, sa objavili nové dôkazy. A hoci vyšetrovanie NAKA po štyroch rokoch pred časom zastavila, polícia sa do prípadu pustila opäť, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


"Ak by bola vakcína schválená, nikto by s tým nemal problém. Bola by to jedna z vakcín, pri ktorých sme si istí, že sú v poriadku a vôbec by v tom problém nebol. Ona schválená nielen že nebola, ale ruská strana o to ani nepožiadala. A to je zarážajúce," zamýšľa sa MIkloš.

Najväčší problém však Mikloš vidí v tom, že Igor Matovič "týmto nielen spochybňuje naše postavenie, znedôveryhodňuje nás v širšom medzinárodnom spoločenstve, ale on rozbíja vlastnú vládu. On musel vedieť, že minimálne pre dve strany SaS, Za ľudí a pre ministra zahraničných vecí je to dôležitá vec".

Dobré správy Dát bez pátosu: "Čaká nás lepšia jar. Slovensko môže byť víťazom tretej vlny"
Slovensko na jar čakajú lepšie časy. Myslia si to analytici z projektu Dáta bez pátosu. A navyše, ani avizovaný tvrdý lockdown, naplánovaný na 21. marca, nebude mať význam. "Deti v apríly pôjdu konečne do školy, a ak bude aj teplo, budeme víťazmi... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek

Najhorší na svete

Podľa Mikloša na Slovensku neriešime už rok nič iné, iba pandémiu. A tú riešime tak, že sme najhorší na svete. Ale my podľa ekonóma potrebujeme robiť zmeny, "potrebujeme robiť systémové reformy, ktoré sa tu za 12 rokov Smeru nerobili. Slovensko sa prepadáva v konkurencieschopnosti, ekonomickej úrovni".

"Sme jediná krajina zo všetkých 11 postkomunistických, ktoré sú členmi EÚ, ktorá sa od roku 2012 do roku 2020 vzdialila od priemeru EÚ. Všetky ostatné krajiny vyspelé dobiehajú, my padáme. Rozdiel medzi Českom a nami v roku 2012 bol 6 percent, dnes je 18 percent," upozorňuje Mikloš a dodáva: "Svet a život sa nekončí, len sme už premrhali 12 rokov za vlád Smeru. Premrhať ďalšie roky znamená, že to bude nesmierne ťažké potom sa z toho šplhať hore."

Harabin: „Občania, bráňte sa, pokiaľ policajti zneužívajú právomoc a obmedzujú vašu slobodu!“
Štefan Harabin poskytol pre Hlavný denník Právnu poradňu. Čo robiť v prípade, že vás policajná hliadka bezdôvodne napomína, prípadne chce pokutovať za absenciu rúška, respirátora, či za pobyt vonku? Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Petra Demková