Matovičov teror nekončí? Po polícii obhajuje zadržanie šoféra aj jeho zamestnávateľ
04 | 03 | 2021 I Michal Filek/TASR

Pokračuje Matovičov teror? K polícii sa pridal aj Dopravný podnik Bratislavy. Hovorkyňa DPB pre tasr uviedla, že vodič MHD bol predvedený na policajné oddelenie po tom, čo policajná hliadka spozorovala, že nedodržiava aktuálne protipandemické opatrenia, nemal prekrytý nos a ústa ochranným rúškom či respirátorom, fajčil na zastávke, nechcel preukázať svoju totožnosť a na výzvy polície nereagoval.


Z videa, ktoré uverejnil aj HD je však evidentné, že v čase, kedy mu dvaja policajti nasadili želiezka a naložili ho do auta, šofér nefajčil, na tvári mal rúško a zdá sa, že sa im snaží ukázať aj doklady. Video pobúrilo celé Slovensko. Následne sa zásah snažila obhájiť aj polícia a dnes aj dopravný podnik.

 



"Situácia nás nesmierne mrzí a robíme všetko pre to, aby sa už neopakovala. S dotyčným vodičom už mal jeho nadriadený rozhovor. Viac informácií k vzniknutej situácii nebudeme poskytovať, nakoľko je v štádiu vyšetrovania," uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.
Incident na zastávke

K incidentu, ako ho opisuje polícia a tasr, došlo v Bratislave v utorok krátko po 8.45 h na zastávke Most SNP. Policajná hliadka spozorovala muža, ktorý nedodržiaval aktuálne protipandemické opatrenia, a to prekrytie nosa a úst rúškom, respirátorom či šatkou. Týmto konaním sa podľa polície dopustil priestupku. Okrem toho muž podľa polície nerešpektoval zákaz fajčenia na zastávke, čím sa dopúšťal taktiež priestupku. Odmietol polícii aj hodnoverným spôsobom preukázať svoju totožnosť.

 

Harabin: „Občania, bráňte sa, pokiaľ policajti zneužívajú právomoc a obmedzujú vašu slobodu!“
Štefan Harabin poskytol pre Hlavný denník Právnu poradňu. Čo robiť v prípade, že vás policajná hliadka bezdôvodne napomína, prípadne chce pokutovať za absenciu rúška, respirátora, či za pobyt vonku? Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Petra Demková


"Pri kontrolách je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi. Policajti voči občanom postupujú ústretovo. Muž s policajnou hliadkou odmietol spolupracovať a na výzvy polície nereagoval. Následne bol zo strany polície vyzvaný k podaniu vysvetlenia na útvare Policajného zboru. Túto výzvu však takisto odmietol. Z uvedeného dôvodu bol v zmysle zákona predvedený na príslušný útvar Policajného zboru," vysvetlilo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. Vodič bol po podaní vysvetlenia následne o 09.20 h prepustený na slobodu. "Za takéto konanie hrozí mužovi v správnom konaní sankcia 1650 eur," uviedla polícia.

A takto videli situáciu Robo Šenk, autor videa: „Pána šoféra MHD dnes ráno zadržali policajti na konečnej zastávke pod mostom SNP, kde ma právo na prestávku. Vystúpil z autobusu, kde si zapálil cigaretu. Polícia SR ho za tento priestupok zadržala na základe toho, že pri fajčení nepoužíval rúško. Nedovolili mu ísť si zamknúť ani autobus… jednoducho ho odpratali ako špinavého hajzla."

 

„Bolo mi do plaču keď som videl, ako sa ľudia boja,“ píše policajt so srdcom o Matovičovych kontrolách
Vláda a odborníci rozhodli o sprísnení opatrení v boji s koronavírusom, ktoré majú kontrolovať aj policajti. Na tých mnohí nadávajú za to, ako necitlivo sa niektorí k ľuďom správajú. A práve jeden z nich v statuse na sociálnej sieti vyzval kolegov... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik