Maďarsko napriek očkovaniu neschválenými vakcínami zavádza nové obmedzenia
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Budapešť ohlásila sériu nových opatrení na zastavenie šírenia Covidu. Napriek rýchlejšiemu naočkovaniu ľudí, ako je priemer EÚ, tieto snahy nestačia na to, aby zabránili preplneným nemocniciam, informuje portál RT.




Medzi obmedzenia patrí zatváranie obchodov, ktoré nemajú zásadný význam od 8. marca do 22. marca, zatiaľ čo otvorené zostanú obchody s potravinami, lekárne a čerpacie stanice. Na dva týždne bude pozastavený aj sektor služieb, s výnimkou súkromnej zdravotnej starostlivosti. Zatvorené budú aj telocvične.

Parky zostanú otvorené a od všetkých sa žiada, aby vždy, keď je to možné, pracovali z domu. Masky budú povinné na všetkých verejných miestach.

Zeman na Babišov podnet požiadal Čínu o vakcínu od firmy Sinopharm
Český prezident Miloš Zeman na podnet premiéra ČR Andreja Babiša požiadal Čínu o dodanie vakcíny spoločnosti Sinopharm proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu Pražského hradu... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | tasr


Šéf kancelárie predsedu vlády Gergely Gulyas dodal, že nové obmedzenia sú nevyhnutné napriek úsiliu Maďarska zvýšiť tempo očkovania. „Očkovanie v Maďarsku je vyššie ako európsky priemer, ale ani to nie je dosť rýchle. Iba radikálne obmedzenie kontaktov môže viesť k výsledkom, takže vláda zavedie prísne obmedzenia,” upresnil.

Budapešť sa vzbúrila proti ediktu EÚ a s cieľom urýchliť očkovací program zaobstarala vakcíny z Ruska aj Číny. V nedeľu bol maďarský premiér Viktor Orban očkovaný injekciou Sinopharm napriek tomu, že čínska štátna firma zatiaľ nezverejnila výsledky pokusov s 3. fázou očkovania.

Srbský prezident daroval Bosne 5-tisíc dávok vakcíny   
Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok pricestoval do susednej Bosny a Hercegoviny, aby v jej hlavnom meste Sarajeve daroval 5-tisíc dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Bosna stále čaká na dodávky vakcín cez program Covax a Nástroj... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová