Hanba! Iba päť percent použitých vakcín sa na Slovensku ušlo seniorom
04 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Z vykonaných 440 000 zaočkovaní na Slovensku bolo iba 90 000 pre osoby 75+. Takže za dva mesiace sme prioritne zaočkovali  asi 45 000 osôb vo veku 75 a viac rokov, čo je iba desať percent z použitých vakcín!


Na Slovensku žije podľa údajov Štatistického úradu SR (2018) takmer 900 tisíc seniorov. Zaočkovali sme z nich 45 tisíc. Päť percent! Drvivú väčšinu pacientov pritom na covidových lôžkach a pľúcnej ventilácii tvoria práve seniori.

Lucia Plaváková (opozičné Progresívne Slovensko) prostredníctvom sociálnej siete informovala o nie úplne presných dátach Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Zaujímavým zistením je, že veľká časť podaných vakcinačných dávok bola určená pre skupinu ľudí nad 18 rokov, nie však pre zdravotníkov a učiteľov.



Tabuľka reprofoto FB (@Lucia Plaváková) „Sumárny počet nesedí s údajmi na korona.gov. Vyzerá to tak, že dáta z NCZI neukazujú počet ľudí zaočkovaných v jednotlivých skupinách, ale počet dávok podaných v jednotlivých skupinách.“ Píše Lucia Plaváková.

Z uvedenej tabuľky podľa nej vyplýva, že zhruba polovica ľudí išla na očkovanie mimo registračný systém. „Nezatriedení sú takí, čo nešli cez Ezdravie formulár, ale v informačnom systéme ISZI ich registrujeme. Tu nevieme určiť povolanie ani pohlavie,“ vysvetľuje NCZI.

Vakcíny proti Covid-19 sú viac nástrojom politiky než zdravotníctva
Redakčný materiál portálu davdva.sk Naši čitatelia už zrejme vedia o tom, že politickým rozhodnutím vláda SR odmietla objednať od Ruska vakcínu Sputnik V. Hlavným dôvodom je to, že vakcínu zatiaľ neschválila EMA – Európska zdravotnícka agentúra... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | sefredaktor


"Zarážajúci je však fakt, že tretina vakcinačných dávok bola podaná skupine ľudí nad 18 rokov. No, danou skupinou sa nemyslia zdravotníci ani učitelia. Tí sú v systéme evidovaní zvlášť. Ide o počet 152 356 z celkového počtu 442 532."
Dominuje "kritická infraštruktúra"

„Ak to správne čítam, tak v žltej kategórii sa pravdepodobne ocitli klienti a klientky v DSS, nové kategórie z uplynulého víkendu (predavači/ky, taxikári/ky atď) a potom „kritická infraštruktúra“. A podľa týchto čísiel to vyzerá tak, že tá „kritická infraštruktúra“ tvorí veľkú časť doposiaľ zaočkovaných ľudí. Minimálne tretinu, ak nie viac.“ Vysvetľuje si chaos v číslach Plaváková.

Na informácie reagoval aj bývalý člen strany Za ľudí Miroslav Kollár. „Ak ešte stále niekomu nie je jasné, prečo už Marek Krajči nesmie zostať ministrom zdravotníctva, tak tu: štruktúra zaočkovaných a podiel ľudí „mimo systém“… koľko už mohlo byť zaočkovaných ľudí z kritickej vekovej kategórie, ktorá tvorí väčšinu hospitalizácií a úmrtí?“

Trestaní za neschopnosť tejto vlády sme my, občania, hnevá sa Belousovová
Ruská vakcína Sputnik V stále zamestnáva našich politikov, a to aj bývalých. Jedným z nich je expredsedníčka SNS Anna Belousovová, ktorá svoj názor na ňu, ale aj na núdzový stav, vyjadrila v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik