Sputnik láme rekordy! Čoskoro bude najpoužívanejšou vakcínou na svete
03 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Napriek mediálnemu cirkusu a politickému zemetraseniu v koalícii kvôli Sputniku V zostáva faktom, že nie sme ani zďaleka prvá či jediná európska krajina, ktorá pre oneskorené dodávky schválených vakcín od Pfizeru, Moderny a AstraZenecy siahla radšej po ampulkách s azbukou, informuje portál 1pluska.sk.


Okrem toho, že Maďarsko ako prvé v Európe obišlo Európsku liekovú agentúru (EMA) a schválilo ako čínsky Sinovac, tak aj ruský Sputnik, ešte pred Slovenskom uprednostnilo moskovskú vakcínu aj také San Maríno. To konalo z rovnakých pohnútok ako my. EMA, orgán EÚ, vraj schvaľuje nové vakcíny pomaly a dodávky autorizovaných liečiv meškajú.




Zatiaľ čo proruské médiá vo veľkom básnia o tom, ako sme schválili Sputnika (čo sme, mimochodom, ešte nespravili), za veľkou mlákou v USA píšu o možných konfliktoch v rámci únie, ktoré sa týkajú očkovacích látok. Americká televízia CNBC informovala, že „ruská vakcína je pre štáty východnej Európy lákavá“ a že „Európsku úniu to trápi“.

Nastal Matovičov teror? Vodič MHD si chcel na konečnej pofajčiť, skončil v putách! (VIDEO)
Heslo „Pomáhať a chrániť“ si zrejme zle vysvetlili dvaja policajti, ktorí na konečnej zastávke MHD nezmyselne spacifikovali vodiča autobusu. Ten si chcel pritom počas prestávky len pofajčiť. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Bolehlav Bruselu spôsobili nielen Slovensko a Maďarsko. O nákupe ruskej vakcíny vážne rozmýšľajú aj Rakúsko a Česko. „Nemôžeme ďalej čakať,“ citovali Američania Babiša, podľa ktorého bude musieť stačiť schválenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Premiér navyše rokoval o dodávke vakcín aj s Čínou, ktorá produkuje Sinovac.
Rakúsko radšej ide vyvíjať vlastnú vakcínu

Za spomalené považuje konanie EÚ aj Rakúsko, ktoré preto taktiež zvažuje, že si zadováži ochranu pred koronavírusom od Rusov. Najnovšie sa však naši susedia rozhodli, že budú vyvíjať vlastnú vakcínu a spolupracovať chcú v tomto smere s Izraelom a Dánskom.

Opitá hovorkyňa ministra Mičovského: Expresná výpoveď aj s vyvedením s ochrankou
Hovorkyňa ministra Mičovského prišla minulý piatok do práce pod parou. Po teste na alkohol a krátkom pohovore ju okamžite vyhodili. Z budovy ju vyviedla ochranka a ihneď jej zablokovali aj prístup dom počítačov. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Malo by ísť o vakcínu tzv. druhej generácie. „Nemali by sme sa spoliehať len na Európsku úniu, čo sa týka produkcie druhej generácie vakcín,“ citoval britský denník The Sun kancelára Kurza.

Nespokojné je aj Švédsko. To v súvislosti s počínaním EÚ použilo slová ako „nekompetentnosť“ a „arogancia“, píše ďalej The Sun. Ďalej zdôrazňuje, že Slovensko, Rakúsko, Dánsko a Poľsku majú už váhania EÚ dosť a začínajú sa obzerať po vlastných dodávkach.

Sputnik vo svete schválilo pre núdzové použitie už 39 rôznych štátov a zhruba 50 krajín. Vrátane Argentíny, Bieloruska, Srbska či Spojených arabských emirátov. Dovedna si objednali viac než miliardu dávok. Je preto možné, hlásia zahraničné médiá, že ten „opovrhovaný“ a „odsudzovaný“ Sputnik sa už čoskoro stane jednou z najrozšírenejších a najpoužívanejších vakcín sveta.

Belousovová: "Korčok rozpráva nezmysly a lži. Štáty EÚ budú uznávať očkovanie Sputnikom"
Anna Belousovová si zobrala na mušku šéfa diplomacie Korčoka. Podľa nej sú lži jeho špekulácie o tom, že očkovanie Sputnikom nemusí byť v zahraničí akceptované. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Michal Filek

Je to na vašu zodpovednosť, varuje EÚ

Európska komisia (EK) v utorok poskytla ubezpečenie, že stratégia EÚ pre spoločné obstarávanie širšieho portfólia vakcín proti COVID-19 funguje.

Hovorca EK Stefan de Keersmaecker upozornil, že tri spoločnosti, ktorých očkovacie látky boli v EÚ schválené, vyrábajú v súčasnosti okolo pol druha miliardy vakcín a EK je presvedčená, že sa aj vďaka tomu podarí splniť cieľ zaočkovať do konca leta 70 percent populácie EÚ.

Vysvetlil však, že členské krajiny Únie majú právo na samostatné uzatváranie zmlúv s inými výrobcami vakcín, ako sú tie, ktoré pre EÚ už odsúhlasila Európska komisia a Európska lieková agentúra (EMA). No zároveň dodal: "To, čo členské štáty robia, je ich zodpovednosť."

Rokuje sa o rozpade vlády. Remišová sa vyhovára na Fica, Sulík zvažuje všetky možnosti
Niektorí poslanci utekajú z vládnej koalície a tvrdia, že premiér Matovič koná proti ich vôli. Najhoršie je na tom Remišová, ktorá sa vysporiadava so vzburou v strane, avšak z ministerského kresla odísť nechce a stále sa pri tom vyhovára na... Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič