Der Standard:  Zúfalý boj Slovákov s COVIDom
03 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Ešte pred rokom boli na Slovensku parlamentné voľby. Určujúcou agendou bola korupcia a vražda investigatívneho novinára. A potom prišiel boj s koronavírusom, ktorý je stále viac zúfalejší, konštatuje Gerald Schubert v rakúskom denníku Der Standard.


V predvolebnej kampani išlo boj s korupciou, o korone nebolo ani zmienky. Keď si Slováci  29. februára 2020 volili nový parlament, krajina sa niesla v znamení vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ku ktorej došlo pred dvoma rokmi.


Všetko nabralo rýchly spád


Po voľbách ale už všetko malo rýchly spád: Len o tri týždne zložila sľub nová vláda premiéra Igora Matoviča. Ten sa dostal k moci vďaka predvolebnému  prísľubu, že sa vláda s ním na čele vysporiada s korupciou a praním špinavých peňazí, a že spoločnosť očistí od bahna. Aj o týchto témach písal zavraždený novinár.


Slovensko trpí


Pre Slovensko to bol zlom, a to hneď dvojitom v zmysle. Svet obleteli zábery členov vlády, ktorí mali pri skladaní sľubu na tvári rúško – čo bola vtedy ešte novinka v počiatočnej fáze pandémie. No ešte na večernej oslave volebného víťazstva žiadne rúško vidieť nebolo. Pri porovnaní oboch záberov človeku až vyráža dych, keď si spomenie, akým alarmujúcim tempom sa koronavírus začal šíriť a stal sa dominantným prvkom politiky.


Prešiel rok a Slovensko žalostne trpí. Pandémia si pýta ďalšie a ďalšie obete. V uplynulých dňoch v tejto krajine, ktorá má, 5,5 milióna obyvateľov, denne zomiera na COVID-19 okolo 90 ľudí. Pre porovnanie: V susednom Rakúsku, ktoré má približne 9 miliónov obyvateľov, to je 25.


Chýbajú údaje, v štatistikách je chaos


Odborníci si lámu hlavu nad tým, prečo je to tak. Najčastejšie prichádzajú k takémuto záveru: Nevieme. Faktom je, že slovenské nemocnice sú preplnené a pracujú na hranici svojich kapacitných možností. Rakúska Spolková armáda už vyslala do susednej krajiny lekárov a zdravotnícky personál po tom, čo Slovensko naliehavo požiadalo o pomoc Európsku úniu. Podobne ako vo väčšine krajín aj na Slovensku i tá najdetailnejšia analýza situácie ďaleko zaostáva nad krutou realitou. Chýbajú údaje a v štatistikách je chaos.


Diskusia o ruskej vakcíne štiepi koalíciu


Ako ďalej píše Gerald Schubert, rozsiahle diskusie na Slovensku rozpútala ruská vakcína Sputnik V a postoje jednotlivých politických strán k nej. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova, šéfa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v Bratislave, je vládna štvorkoalícia v tejto otázke nejednotná. Premiér a predseda OĽaNO Igor Matovič Sputnik V obhajuje.


Celoplošné testovanie bez prínosu


Matovič je považovaný za politika, ktorý je náchylný na konflikty, a mnohí mu vytýkajú politický akcionizmus. Obe ním iniciované celoplošné testovania, ktoré vzbudili v Európe veľkú pozornosť, sa na Slovensku vnímali ako zlyhanie, pretože sa z nich nedali vyvodiť žiadne konzekvencie. Zachytili sa len aktuálne pozitívni ľudia. Navyše hromadným testovaním sa malo pôvodne vyhnúť  tvrdému lockdownu pred Vianocami. Ten však napokon aj tak prišiel. Paradoxom je, že pokým Rakúsko zaznamenalo už po polovici novembra vrchol denného prírastku infekcií, na Slovensku to bolo až na prelome rokov.


Pandémia nezastavila boj s korupciou


Boj vlády proti korupcii ale pandémia neovplyvnila, poznamenáva Mesežnikov. Politické podmienky na objasnenie mnohých káuz sa totiž výrazne zlepšili. Mimochodom, v prípade vraždy novinára Kuciaka boli medzičasom už na dlhoročné tresty odňatia slobody odsúdení strelec a  sprostredkovateľ. Podnikateľ Marian Kočner, údajný objednávateľ vraždy, bol však v prvej inštancii súdu oslobodený pre nedostatok dôkazov. Na odvolacie súdne konanie ale čaká za mrežami. Odpykáva si totiž 19-ročný právoplatný trest za finančný podvod, dodáva Gerald Schubert v novinách Der Standard.