Moslimovia budú musieť byť zaočkovaní proti Covid-19, ak sa budú chcieť zúčastniť púte do Mekky
02 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Saudská Arábia oznámila, že každý moslim, ktorý sa chce zúčastniť každoročnej púte do Mekky, sa musí zaočkovať proti Covid-19, informuje portál RT.


Saudskoarabské ministerstvo zdravotníctva v utorok potvrdilo rozhodnutie s tým, že očkovanie bude „hlavnou podmienkou účasti“. Minister zdravotníctva Tawfiq Al Rabiah uviedol, že pre všetkých pútnikov bude potrebné „povinné očkovanie“.

Všetci moslimovia sú povinní zúčastniť sa hadždžu aspoň raz v živote. Púť sa skladá z päťdňovej série rituálov, ktorých sa zúčastňujú dva milióny ľudí v Mekke a v jej okolí, duchovnom domove islamu. Moslimovia veria, že rituály ponúkajú príležitosť vymazať minulé hriechy a začať odznova pred Bohom.

Japonsko nalieha na Čínu, aby prestala s análnymi výtermi na zistenie prítomnosti Covidu
Tokio požiadalo Peking, aby prestal podrobovať japonských štátnych príslušníkov v Číne análnym testom na Covid-19, a naliehavo ho žiada, aby namiesto toho použil alternatívne metódy. Procedúra údajne spôsobila testovaným osobám „veľkú psychickú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Ministerstvo nespresnilo, či tohtoročný hadždž, ktorý sa má začať večer 17. júla, vylúči pútnikov z krajín mimo kráľovstva, aby zabránili šíreniu Covidu. Minuloročné rituály boli obmedzené iba na 1 000 pútnikov, ktorí žili v Saudskej Arábii.

Kráľovstvo začalo očkovací program 17. decembra s použitím vakcín Moderna, Pfizer a AstraZeneca. Saudskí úradníci tvrdia, že sa vyskytlo 377 700 prípadov koronavírusu a kráľovstvo hlásilo asi 6 500 smrteľných prípadov.

Iba jedna dávka vakcíny zredukovala hospitalizácie v Anglicku u ľudí nad 80 rokov o 80 percent
Aplikovanie jednej dávky vakcíny Pzifer alebo AstraZeneca proti Covid-19 znížila mieru hospitalizácie osôb vo veku nad 80 rokov o 80 percent. Uviedli to predstavitelia verejného zdravotníctva v Anglicku (PHE). S odvolaním sa na novú štúdiu o tom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár