Die Presse: Slováci kúpili 2 milióny vakcín Sputnik V
02 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V prvej dodávke už malo prísť 200-tisíc vakcín Sputnik V, ďalšie budú nasledovať onedlho, píše rakúsky denník Die Presse.


Slovensko kúpilo dva milióny ruských vakcín Sputin V. Ako píšu rakúske noviny, potvrdil to slovenský premiér Igor Matovič po tom,  čo na Slovensku pristálo špeciálne lietadlo s prvou dodávkou z Ruska, kde je 200 000 vakcín. Tie postačia pre 100 000 Slovákov. V ďalšej dodávke bude 400 000 dávok.


Die Presse sa odvoláva na slovenské médiá, podľa ktorých slovenská vláda ešte v nedeľu v noci poslala do Moskvy špeciálne lietadlo, ktoré malo doviezť vakcíny. Tá zatiaľ ale v Európe zaregistrovaná nie je. Do ruskej metropoly malo odletieť už druhé lietadlo.


Rýchlejšie tempo očkovania


Podľa rakúskych novín sa má prvý milión kusov Sputniku V  dodať v marci a apríli, druhý milión potom v máji a júni. Ako povedal Igor Matovič, Slovensko vďaka tomu bude môcť v najbližších mesiacoch zrýchliť tempo očkovania, a to až o vyše 40 percent.  Slovenský premiér verí, že Rusko dodrží svoje zmluvné záväzky,  splní dohodnuté termíny a ukáže sa ako spoľahlivý partner.


Výpadok dodávok


Die Presse ďalej píše, že Slováci už niekoľko týždňov zápasia s problémom kvôli výpadku dodávok vakcín, ktoré boli dohodnuté cez Európsku úniu. Tie buď meškajú, alebo neprídu v objednanom množstve. Už minulý týždeň sa musela dočasne zastaviť registrácia termínov na očkovanie podľa štátneho registračného plánu. Podľa rakúskych novín sa očkujú zatiaľ ľudia, ktorí majú dostať druhú dávku. Pokračuje sa aj v očkovaní seniorov.



Len 133 tisíc zaočkovaných

Slováci očkujú všetkými troma vakcínami, ktoré schválila Európska únia, teda spoločností Pfizer/Biontech, AstraZeneca a Moderna. Zaočkovaných je  133 000 ľudí.


Obchod tajil


Rakúske noviny pripomínajú, že Matovič dohodol dodávky z Ruska za chrbtom svojich koaličných partnerov, ako aj slovenskej diplomacie. Premiér vyhlásil, že to musel tajiť, aby neprekazil obchod.


Slováci nebudú pokusné králiky!


Len minulý týždeň stroskotalo Matovičom iniciované vládne rozhodnutie o dodávke vakcíny Sputnik V. Odmietla ho najmenšia koaličná strana Za ľudí. Jeho predsedníčka Veronika Remišová sa rozhodne postavila proti a vyhlásila, že Slováci nebudú pokusné králiky. Ruskej vakcíne totiž chýba schválenie Európskou úniou.


Neskôr sa ukázalo, že na očkovanie s neregistrovaným Sputnikom nie je potrebný súhlas vlády, ale stačí odobrenie od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Ten  patrí do rovnakého hnutia OĽaNO ako Matovič.  Hneď sa začalo špekulovať, že vládnym rozhodnutím sa Matovič len snažil Krajčímu podržať chrbát.


Schválenie používania Sputniku V


Schválenie používania Sputniku V Krajčí podľa vlastných slov ešte nepodpísal. Na spoločnom brífingu s Mavovičom povedal, že tak chce vraj urobiť po návrate z Košíc.


Za dve dávky Sputnika V, ktoré sú potrebné na zaočkovanie jednej osoby, malo Slovensko podľa Matoviča zaplatiť ruskému výrobcovi 19,95 dolárov, čo je v prepočítaní 17 eur. Ide o štandardnú cenu, toľko platia za ruskú vakcínu aj ďalšie krajiny, tvrdí Matovič.


Slovenské nemocnice sú na pokraji kolapsu


Slovensko má momentálne najviac úmrtí na COVID-19 v prepočítaní na počet obyvateľov. Denne na toto vírusové ochorenie zomrie asi 100 ľudí. Slovenské nemocnice sú na pokraji kolapsu. Hospitalizovaných je v nich asi 4 000 pacientov s COVIDom-19. Napriek čiastočnému lockdownu od začiatku roka pretrvávajú dramaticky vysoké počty infikovaných. Slovenská vláda plánuje od stredy ďalšie tvrdé opatrenia, uzatvárajú rakúske noviny Die Presse.