Merkelovej covidová stratégia je pochovaná (Stephan-Andreas Casdorff)
01 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Stephan-Andreas Casdorff (Der Tagesspiegel)


Nemecká kancelárka Angela Merkelová ostáva osamotená. Čoraz viac politikov sa odvracia od jej striktnej politiky lockdownu. Jej zmena kurzu prichádza pravdepodobne príliš neskoro.


Aj keď nasledujúce zistenie už nie je trpké a zahanbujúce, ako tie predchádzajúce, počet mŕtvych v opatrovateľských centrách pre seniorov vďaka očkovaniu dramaticky klesol, predsa len trpkú príchuť zanecháva otázka: Čo by sa dosiahlo tým, keby sa v čase pandémie koronavírusu začalo s očkovaním vo väčšej miere a oveľa skôr. Odpoveď: Bolo by menej obetí!


Výčitky prichádzajú prineskoro


Výčitky prichádzajú prineskoro. Každý predsa vidí, že Veľká Británia si pri očkovaní počínala lepšie. A bez Európskej únie! – poznamenáva v komentári Stephan-Andreas Casdorff.


Európska únia musí naliehavo obhájiť svoje postavenie. Najmä však Nemecko ako krajina, ktorá udáva orientáciu v Európe. To Nemecko, ktoré to pri zaobstarávaní vakcín a ich prerozdeľovaní až „nadmieru preregulovalo“. Rovnako to bolo aj s rýchlotestami, ktoré sa v celej krajine vnímajú už ako „celospoločenský liek“.


Na prvý pohľad sa zdá byť o to nepochopiteľnejšie, že kancelárka Angela Merkelová nechala vystúpiť spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna, čo malo dopad na oddialenie zavedenia rýchlych testov.


Merkelová v čoraz väčšej izolácii


Z iného pohľadu si možno konanie Merkelovej vysvetľovať aj nasledovne: Kancelárka vlastne v skutočnosti krajinu otvárať nechce a ostatných premiérov v únii chce z pozície svojho 35-ročného politického pôsobenia a vplyvu prinúť k ďalšiemu predlžovaniu lockdownu v ich krajinách. Politici sa ale postupne odvracajú od striktnej lockdownovej politiky nemeckej kancelárky, podčiarkuje v komentári Stephan-Andreas Casdorff. Merkelová sa tak dostáva do čoraz väčšej izolácie!


A jeden citát za všetky. Autorom je Voker Bouffier, hessenský ministerský predseda, svojím spôsobom hovorca CDU: „Takto to ďalej už ísť nemôže! Nemôžu rozhodovať len hodnoty incidencie. Ľudia majú už toho plné zuby!“


Jednoznačná zmena kurzu v Európe


Zmena kurzu Merkelovej v covidovej stratégii prichádza pravdepodobne už veľmi neskoro. Kancelárka na summite EÚ vyhlásila, že častým testovaním, vrátane samotestovania, treba popracovať na tom, aby sa incidencia nedostala nad hranicu 35.


Rakúsky kancelár Kurz: Ľudia majú toho už plné zuby!


V Európe je už zmena kurzu zjavná, pomalá, ale predsa v Nemecku,  ale aj vo Francúzsku. Mladý rakúsky kancelár Sebastian Kurz v tomto smere vedie, pretože ako prvý v Európe jasno a nahlas povedal, že to už tak ďalej nejde a musí sa to robiť inak. Ľudia majú totiž toho už dosť!


Áno, a zatiaľ čo Briti si rezervujú dovolenky a Rakúšania odchádzajú na lyžovačku, Nemci nemôžu ísť ani do svojich víkendových domov a pri joggingu musia mať rúško na tvári.


Niet divu, že väčšina chce uvoľnenie. Ľudia sú už vystresovaní. Dodržiavaniu pravidiel nepomáha, keď ich väčšina už ignoruje. Ale všetci dobre vieme: Treba očkovať, očkovať, očkovať! Na to nie je nikdy neskoro, uzatvára  komentár Stephan-Andreas Casdorff v nemeckých novinách Der Tagesspiegel.