Burevestnik je inteligentná raketa, dokáže lietať okolo Zeme aj štyri roky, kým zaútočí (video)
01 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Moskva testuje podzvukový raketový systém s jadrovým pohonom. Ide o novú raketu 9M730 Burevestnik. známu aj ako Ruský tomahavk. Má globálny dosah. Dokáže lietať okolo Zeme štyri roky a umožní útoky z neočakávaných smerov. Raketa bude vypustená v roku 2025.


Podľa rôznych zdrojov Rusko vyvíja a súbežne testuje vyvíja množstvo sľubných komplexov. Sú určené na boj proti nepriateľským kozmickým lodiam. V ponuke sú stíhacie rakety, satelity a bojové lasery. Jedným z vývojov tohto druhu je raketový systém Burevestnik. Oficiálne informácie o ňom zatiaľ nie sú. O neoficiálne údaje, ktoré sú k dispozícii, je veľký záujem. Hlavný denník ponúka základ, uverejnený na webe topwar.ru.

Infografika reprofoto YouTube (@MILITARY NEWS Today)

Záhadné testy


Asi pred 10 rokmi hovorilo velenie ruských vzdušných síl o obnovení prác na proti satelitnom komplexe vypúšťanom so závesov pod MiG-31. Neboli však nijaké podrobnosti.

V roku 2018 bola na letisku Ramenskoje prvýkrát videná stíhačka MiG-31 v konfigurácii lietajúceho laboratória s neznámou raketou pod trupom. Neskôr vyšlo najavo, že sa do testov zapojilo aj druhé lietadlo. Zároveň sa znova neuvádzali podrobnosti testov.

Rusko úspešne otestovalo jadrový pohon pre rakety, ktorý umožní neobmedzený dolet
16 | 02 | 2019 | tasr

Štúdium otvorených zdrojov


Je zaujímavé, že väčšina informácií a verzií o projekte Burevestnik a ďalších prácach pochádza zo zdrojov mimo Ruska. Špecialisti a spravodajské služby študujú niekoľko dostupných správ, informácie o zmluvách a obstarávaní organizácií obranného priemyslu atď. Tento druh spravodajských informácií z otvorených zdrojov prináša výsledky. V zahraničných publikáciách existujú pomerne ucelené publikácie na tému „Petrel“ a ďalších ruských systémov.

Nie je celkom jasné, do akej miery tieto informácie zodpovedajú skutočnému stavu veci. Zároveň sa však ukazuje, aké výsledky dosiahla ruská veda a technika. A ako sa Rusko stalo svetovým lídrom.



Najväčším a najviditeľnejším komponentom systému je nosné lietadlo MiG-31. Musí mať novú elektroniku na interakciu s veliteľstvom a na kontrolu vypustených rakiet. Okrem toho sa hovorí o vývoji originálneho závesného zariadenia na prepravu veľkej a ťažkej rakety.

Prešibaný malý satelit


Raketa komplexu je známa pod označeniami „produkt 293“ a 14A045. Je dlhá najmenej deväť metrov. Predpokladá sa použitie dvojstupňovej schémy. Umožňuje dopraviť užitočné zaťaženie na obežnú dráhu s nadmorskou výškou najmenej 450 - 500 km. Raketa má riadiaci systém, ktorý zabezpečuje štart z rôznych oblastí s následným výstupom nákladu na požadovanú trajektóriu.

Ruská raketa Burevestnik s jadrovým pohonom, neobmedzeným doletom a schopnosťou zostreľovať satelity už lieta pod Migmi
Má neobmedzený dolet. Čítate správne, raketa Burevestnik má neobmedzený dolet, pretože na pohon používa energiu z jadrového reaktora. Má však aj prakticky neobmedzený dostup, môže teda bez problémov zostreľovať satelity na obežnej dráhe. (Redakčný... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Zaujímavosťou projektu Burevestnik môže byť jeho bojová záťaž. Na zachytenie nepriateľských kozmických lodí sa nepoužíva tradičná hlavica. Namiesto nej túto úlohu plní špeciálny manévrovací satelit malej veľkosti. Tento produkt zvaný „Burevestnik-M“ alebo „Burevestnik-KA-M“, používajúci raketu 14A045, by mal manévrovať medzi obežnými dráhami, priblížiť sa k cieľu a zasiahnuť ho. Princíp porážky nie je známy. Zahraničné zdroje spomínajú možnosť kinetického zachytenia alebo prítomnosti vysoko výbušnej či jadrovej hlavice.

Nejasný čas nasadenia


Nosič v podobe upraveného zachytávača MiG-31 prechádza testovaním už viac ako dva roky. Očakáva sa začatie testov experimentálnych rakiet „293“. Nie je známe, či je satelit Burevestnik-M pripravený. Podľa známych údajov však existujú technológie na vytvorenie takéhoto produktu. Za posledných pár rokov zahraničné médiá pravidelne informovali o zvláštnych manévroch ruských satelitov a zblížení so zahraničnými kozmickými loďami. Takéto manévre je možné použiť nielen na kontrolu, ale aj pri skutočnom útoku.

Načasovanie zriadenia komplexu „Burevestnik“ v bojovej službe nie je známe. Ruskí úradníci mlčia a v zahraničných publikáciách sa objavujú rôzne predpovede, napr. veľmi odvážne. Začiatok letových skúšok komplexu s plnohodnotnou raketou 14A045 sa teda pripisuje budúcemu roku. Niektoré publikácie zároveň naznačujú, že raketa bude uvedená do prevádzky už v roku 2022.

Ako zo sci-fi filmov: výzbroj ruskej armády posilní "zbraň založená na iných fyzikálnych princípoch" (video)
V relatívne blízkej budúcnosti dostane ruská armáda jedinečnú zbraň založenú na iných fyzikálnych princípoch - ako zo sci-fi filmov. Strela Avangard letí rýchlosťou 25 tisíc km za hodinu a počas letu manévruje. Viac informácií ponúka web... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Ivan Brožík