Vedecky potvrdené: Strata čuchu kvôli Covidu ničí partnerský sex! My vieme prečo
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Už celý dlhý rok bojuje naša planéta s nákazou, ktorá prišla ako blesk z jasného neba. Ohrozuje a ovplyvňuje naše životy vo všetkých ohľadoch. Ukázalo sa už niekoľkokrát, že covid-19 zasahuje aj do sexuálnej sféry. Strata čuchu, ktorá je jedným z najčastejších sprievodných javov, totiž dokáže zamávať s emóciami, upozorňuje portál blesk.cz.


Tím vedcov z University of Chicago analyzoval u 2 084 respondentov. Skúmal, ako u nich strata čuchu ovplyvnila sexuálnej túžby. Pomocou vonných tyčiniek merali silu ich čuchového zmyslu a porovnávali reakcie na vône s frekvenciou sexuálnych myšlienok.

Tiež sa respondentov pýtali, ako sú spokojní so svojím súčasným sexuálnym životom. Autor štúdie Jesse K. Siegel z chicagskej univerzity uviedol: "Horší čuch bol spojený s poklesom sexuálnej motivácie a menším emocionálnym uspokojením zo sexu. Ale nie so zníženou frekvenciou sexuálnej aktivity alebo fyzického potešenia."

Aj keď teda ľudia so zhoršeným čuchom nevykazovali pokles telesných pôžitkov zo sexu, práve ich emočné prežívanie intímnych chvíľ bolo horšie.

Povedzte sexu áno hneď ráno! Budete krajšia a štíhlejšia
Sex krátko po zobudení je dokonalou činnosťou k začatiu krásneho dňa, pričom má na náš organizmus a imunitu veľmi pozitívny vplyv, píše portál Blesk. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Marek Molnár

Čuch má spojenie s limbickým systémom

"Podľa článku od autorov výskumu v časopise Journal of Sexual Medicine má čuch silné, evolučne zakorenené spojenie s našim limbickým systémom. Teda tou časťou nervovej sústavy, ktorá je kľúčová pre spracovanie emócií a sexuálnej motivácie," vysvetľuje Vojtěch Sláma. Ten je zakladateľ on-line sexshope Yoo.cz, ktorý mapuje sexualitu v Česku.

"Rôzne vône a pachy v nás vyvolávajú záujem o inú osobu alebo pocity vzrušenia. Preto sú tiež medzi zákazníkmi veľmi obľúbené parfumy a vône s prídavkom feromónov," pokračuje Sláma. Prežívanie emócií, ktoré je čuchom výrazne ovplyvnené, súvisí nielen so sexualitou, ale aj s celkovou spokojnosťou v partnerskom vzťahu.

Zajačik Zuzany Belohorcovej: Jej posteľ okúsil aj tento slávny futbalový reprezentant!
Dnes je z nej šťastne zamilovaná manželka a mamina na plný úväzok. Kedy si však niekdajšia moderátorka pikantných relácii Zuzana Belohorcová úžívala život s viacerými známymi osobnosťami, píšu Topky. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Potvrdila to aj štúdia Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ), podľa ktorej väčšia emocionálna blízkosť partnerov znamená väčšiu spokojnosť. "Tridsať percent párov uviedlo negatívny dopad pandémie na ich vzťah, tridsaťtri percent neutrálny vplyv a tridsaťsedem percent pozitívny dopad," vymenúva Kateřina Klapilová z NÚDZ.

"U zadaných účastníkov výskumu sa tiež počas pandémie zvýšila vnímaná emocionálna blízkosť s partnerom. Tá bola dôležitá pre udržanie spokojnosti vo vzťahu - čím väčšiu emocionálnu blízkosť s partnerom účastníci pociťovali, tým menej často u nich dochádzalo k poklesu spokojnosti vo vzťahu. Naopak ľudia, ktorí označili emocionálnu blízkosť s partnerom ako nižiu, vykazovali počas pandémie častejšie pokles spokojnosti vo vzťahu," vysvetľuje závery štúdie Klapilová.

Robíte tiež tieto chyby pri sexe? Poradíme vám, ako to napraviť!
Ešte stále existuje veľa žien, ktoré si sex úplne nedokážu užiť a možno si ani neuvedomujú, prečo to tak je. Sex prežívame trošku inak než muži, aj keď to tiež neplatí pre všetkých, píše portál Blesk. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Marek Molnár