Prečo ešte u nás nefungujú covid linky, ktoré by dokázali pomôcť? Pýta sa doktor Medžo
27 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Boj s COVID-19 zatiaľ Slovensko prehráva na celej čiare o čom svedčia počty mŕtvych. Nad týmto hrozným konštatovaním sa vo videu zamýšľa aj doktor Ivan Medžo, ktorý predsa len vidí cestu ako z toho celého von.


Ivan Medžo je internista s 25-ročnou praxou, ktorý pracuje vo svojom súkromnom zariadení. Ako sám priznáva nepatrí medzi popieračov covidu, pretože denne chodí testovať, a tak denne vidí to, čo sa deje v praxi. Zároveň sleduje aj nemohúcnosť súčasného vedenia republiky zaujať jednoznačné, trvalé a jasné postoje ku covidovej kríze. Vo svojom videu na sociálnej sieti vysvetľuje, čo by sa malo urobiť, aby sme sa zo začarovaného kruhu nakazených a úmrtí dostali.
Situácia nie je fatálna a ani neriešiteľná. Riešení je naporúdzi hneď niekoľko

Celá aktivita vlády od začiatku nového volebného obdobia, teda od marca, je podľa lekára Medža poznačená opakovanými sabotážami vlastných rozhodnutí.

„Či už sabotáž, ktorej sa dopustil, podľa môjho názoru, premiér tým, že vyhlásil zákaz vychádzania, respektíve posinený zákaz vychádzania pred Veľkou nocou, ale ohlásil aj, že bude platiť až o tri dni neskôr. Čo sa čakalo, že čo sa udeje? Že ľudia počkajú tri dni a potom si povedia, že majú zákaz, a tak zostanú doma? Za bývalého režimu by takéto niečo nebolo možné a človek, ktorý by sa dopustil takéhoto marenia opatrení v mimoriadnom stave by bol určite stíhaný za sabotáž. A takýchto prípadov je až do jesene niekoľko,“ konštatuje v úvode Medžo.

Podľa neho sme si vraj najskôr mysleli, že nás všetko bez problémov obíde. „A v júni a v júli to skutočne aj tak vyzeralo, ale už v auguste, keď sa začali dovolenkári vracať zo svojich letovísk, začali pribúdať aj úmrtia,“ dodáva.



„Situácia dnes nie je fatálna a ani neriešiteľná. Riešení je naporúdzi hneď niekoľko, ale zväčša to nie sú riešenia, ktoré aplikuje slovenská vláda. Je to čudné, ale je to tak. Najskôr by sme si mali zodpovedať niekoľko otázok. Zaujímalo by ma, prečo nefungujú covid linky, na ktoré sa môže obráti človek o pomoc, ktoré vysvetľujú kedy kto má ísť do karantény, kedy kde a kto sa má prihlásiť, či musí alebo nemusí ísť na test, či má nárok na PN-ku alebo nie... Mimochodom, prečo ešte nie je 100%-ná PN-ka z titulu Covidu? Prečo nútime ľudí si vyberať medzi tým, či ohrozia seba tým, že budú chudobní, alebo okolie, tým, že ho nakazia?“ pýta sa doktor Medžo.

Pozor: Kalifornská mutácia Covidu je vraj 11-krát smrteľnejšia a nepomôže ani imunita
Od decembra 2019 bojuje s dovtedy neznámym Covidom-19 celý svet. Z epidémie sa stala pandémia a v mnohých krajinách si pôvodný koronavírus vytvoril rôzne mutácie. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Je také zložité v 21. storočí dopraviť dáta na jeden počítač a tam ich spracovať?

Jednou z kľúčových veci podľa internistu je, že počas tejto mimoriadnej situácie by mala patriť covidovým pacientom PN-ka vo výške čistého platu, aby poctivo dodržiavali karanténu. „Prečo sa za 11 mesiacov nezvýšila kapacita PCR testovania? Prečo tú kapacitu máme stále rovnakú, ba dokonca v poslednom čase sa ani nevyužíva? Zamyslel sa nad tým niekto? Prečo nesekvenujeme každú jednu vzorku aby sme vedeli, aké typy vírusom máme?“ pýta sa lekár, podľa ktorého patológovia od leta upozorňovali na to, že sa mení klinický obraz tohto ochorenia, a teda, logicky, sa mení aj pôvodca ochorenia. „Prečo netestujeme vzorky na ich infekčnosť? Prečo nezbierame perzonifikované dáta?“ pýta sa ďalej Medžo, podľa ktorého si veľa ľudí myslí, že je potrebné aby sa dodržiavali GDPR.

„Áno, je to tak, ale v čase mimoriadnej situácie, a hlavne v čase zdravotníckej krízy, keď tieto dáta zbierajú predovšetkým zdravotníci, by malo byť automatické, že tieto dáta sú perzonifikované. Tak, ako preukazujeme kdekade v obchode, že sme negatívni, dokonca aj že sme pozitívni, tak tak by sme mali preukazovať svoju negativitu či pozitivitu aj voči databázam, ktoré vedie štát. Žiaľ, takáto databáza neexistuje,“ zamýšľa sa ďalej skúsený lekár. Dátoví analytici sa pred niekoľkými dňami sťažovali, že nemajú perzonifikované dáta a sú v takzvanom dátovom pekle, a teda nevedia, na čom sme. „Dokedy toto bude trvať? To je také zložité tie dáta riadne zapísať? Je také zložité dáta v 21. storočí dopraviť dáta na jeden počítač a tam ich spracovať? Tomuto ja hovorím sabotáž,“ pýta sa a zároveň konštatuje Medžo.

Vedec Štec: V USA MATH+ zachraňuje pacientov s COVID-19. Naši analfabeti sa mu vysmievajú
Boj proti COVID-19 je v súčasnosti témou číslo jeden. Ako však liečiť pacientov, ktorí ho už dostali? Podľa Miroslava Šteca by mohol pomôcť MATH+ protokol, ktorý má v nemocniciach vysokú úspešnosť. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kto je za to zodpovedný? Kto odstúpil? Akým spôsobom sa riadi zdravotníctvo?

„Prečo sa dodnes hlásia iba pozitívni? Prečo sa nehlásia aj negatívni? Prečo, keď máme 3,5-tisíc lôžok, a denne za posledných 30 dní zomrie vyše sto ľudí, prečo tie lôžka ešte nie sú prázdne? To je zaujímavé. Koľko ubudne, toľko pribudne. Taká je situácia? Alebo je to ako v Kežmarku a v iných nemocniciach, kde sa hľadalo 80 pacientov a nenašli sa. Ako je vôbec toto možné. Kto je za to zodpovedný? Kto odstúpil? Akým spôsobom sa riadi ministerstvo zdravotníctva?“ pokladá ďalšie a ďalšie otázky lekár, podľa ktorého tie recepty sú jasné a dlhodobo známe. „Treba len počúvať a pozerať, ako veci fungujú. Veľmi rýchlo sa dá urobiť náprava. Nie, nemyslím si, že existujú jednoduché riešenia, ale pri odbornom, trvalom a dôslednom dodržiavaní pravidiel zbierania dát, ich vyhodnocovania a dlhodobom úsilí niekoľkých týždňov, možno mesiacov, je možné dôjsť k tomu, že budeme mať covidov minimu, alebo žiadny. O tom som pevne presvedčený a myslím si, že nie som jediný. Škoda len, že tí, ktorí s tým môžu niečo urobiť nekonajú, naopak, ako minister zdravotníctva 16. februára vyhlásil, že kto vie pomôcť tam mu to veľmi rád odovzdá, lebo on nevie. To je škoda...,“ končí svoje video doktor Ivan Medžo.

Nicholsonová: Ľudia sa začínajú viac báť chudoby, ako Covidu
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová vo svojom najnovšom príspevku opísala, prečo lockdown nefunguje, a prečo sa živnostníkom radšej oplatí dostať pokutu, než pozastaviť podnikanie. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Marek Molnár