OSN po viac ako 35 rokoch vráti repliku obrazu od Picassa jej majiteľovi
27 | 02 | 2021 I tasr

Tapisériu zobrazujúcu svetoznámy obraz Guernica od španielskeho maliara Pabla Picassa po viac ako 35 rokoch zvesili spred vstupnej haly Bezpečnostnej rady OSN v sídle svetovej organizácie v americkom New Yorku. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.


Reprodukciu obrazu s protivojnovou tematikou zapožičal OSN bývalý viceprezident USA Nelson Rockefeller. Dielo však teraz poputuje k jeho synovi, ktorý oň nedávno prejavil záujem, informoval hovorca z prostredia OSN.

"Vyjadrujeme vďaku rodine Rockefellerovcov za viac ako 35 rokov dlhé zapožičanie tohto vplyvného a ikonického umeleckého diela," vyjadrila sa OSN. Organizácia sa nateraz nerozhodla, ktoré umelecké dielo Picassovu tapisériu nahradí, dodal hovorca.

Obraz Guernica, ktorý Picasso namaľoval v roku 1937, nesie meno mesta na severe Španielska, ktoré počas španielskej občianskej vojny zbombardovalo nemecké letectvo. Originál visí v Múzeu kráľovnej Sofie v španielskom Madride.

 

Prevalilo sa, že vírus SARS-CoV-2 asi naozaj unikol z laboratória vo Wu-chane. Mainstream zúri
Minulý týždeň vyvolala rozruch štúdia renomovaného vedca, profesora doktora Rolanda Wiesendangera z Hamburskej univerzity, v ktorej publikoval podozrenie, že s pravdepodobnosťou 99,9 % sa dá ako miesto pôvodu vírusu Covid 19 označiť vysoko... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Gabriel Matta