Mal by Putin zostať prezidentom? Tak v tomto Rusi nie sú vôbec jednotní
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Čas je neúprosný aj pre súčasné prezidentské obdobie Vladimíra Putina. To má vypršať v roku 2024. Nový prieskum verejnej mienky ukázal, že takmer polovica Rusov si želá, aby v úrade zotrval. Štyria z desiatich si želajú, aby opustil úrad dlhoročného vodcu, informuje portál RT.




Z výskumu, ktorý v piatok zverejnilo moskovské stredisko Levada, vyplynulo, že z viac ako 1 600 opýtaných ľudí si 48 percent želá, aby Putin zostal prezidentom aj po roku 2024. Zatiaľ čo okolo 41 percent ho už v tejto funkcii nechce.

V odpovediach na otázky prieskumu je zrejmý jasný vekový rozdiel. Medzi ľuďmi vo veku 55 rokov a staršími takmer šesť z desiatich opýtaných požaduje, aby prezident zotrval. V porovnaní s asi každým tretím z tých vo veku od 18 do 24 rokov.

Pre tých, ktorí tvrdia, že chcú, aby Putin zostal po roku 2024, bolo najbežnejším zdôvodnením to, že by išlo o uznanie jeho služieb pre krajinu alebo jeho osobných schopností. Asi jeden z piatich respondentov uznáva Putinov prístup k zahraničnej politike.

Pozor: Kalifornská mutácia Covidu je vraj 11-krát smrteľnejšia a nepomôže ani imunita
Od decembra 2019 bojuje s dovtedy neznámym Covidom-19 celý svet. Z epidémie sa stala pandémia a v mnohých krajinách si pôvodný koronavírus vytvoril rôzne mutácie. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Naproti tomu medzi kritikmi bolo najčastejším odôvodnením to, že prezident bol príliš dlho pri moci a sú potrebné zmeny. Domáce sociálne problémy uviedlo 14 percent. 11 percent uviedlo ako dôvod svojho uvažovania vek 68-ročného vládcu.

Po celonárodnom hlasovaní o  návrhoch k ruskej ústave sa pravidlá, ktoré by Putinovi bránili v treťom funkčnom období po sebe, uvoľnili. To viedlo k špekuláciám o jeho opätovnom kandidovaní.

Zároveň boli zavedené ustanovenia, ktoré bývalým šéfom štátu zaručujú doživotnú právnu imunitu a miesto v senáte krajiny. To analytikom umožňuje predpovedať, že by mohol uvažovať o svojom dôchodkovom pláne.

Rusko predstavuje pre Západ existenčnú hrozbu. Tú musí NATO eliminovať, tvrdí veliteľ aliancie
26 | 02 | 2021 | Diana Zaťková