Judita Laššáková: Prečo Čaputová tvrdí, že nemá kompetencie? Predošlí prezidenti ich využívali
27 | 02 | 2021 I Petra Demková

Právnička a asistentka europoslanca Miroslava Radačovského sa pozrela na kompetencie prezidentky. Podľa zákona aj podľa Laššákovej, má prezidentka Čaputová oveľa viac kompetencií a možností konať ako to sama deklaruje, aj ako pripúšťajú niektorí „právni experti“. Tí zo Zuzany Čaputovej robia iba ceremoniálnu figúrku  a právnička sa pýta, prečo...


Čaputová podpísala návrh o zamestnávaní 15-ročných a rozviazaní zmluvy so seniormi. Smer-SD krúti hlavou
Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala pozmeňujúci návrh novely Zákonníka práce, ktorý bol v parlamente prijatý na poslednú chvíľu. Rozhodla sa tak aj napriek tomu, že sama na pôde NR SR deklarovala, že tak robiť nebude, z čoho je opozičná strana... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Podľa dnes už známej právničky, Judity Laššákovej, v súvislosti s interpretáciou ústavného textu sa éterom šíria „doslova a do písmena sprostosti. Rôzne, menšie či väčšie, ale predsa len sprostosti. Mohlo by sa dokonca zdať, že rôzni „elitní experti“ vykladajú Ústavu SR tak, ako sa to práve hodí ich chlebodarcovi. Vlastne tomu, kto ich prijal alebo ponúkol respektíve dal funkciu. Občan miestami nadobúda pocit, že týmto „funkcionárom“ nejde o právny stav či právny štát. A ani o to, čo „zákon káže“...“ píše expertka na ústavné právo v príspevku na sociálnej sieti.

„Existuje možnosť, že momentálna politická situácia na Slovensku vyprovokovala občanov k čítaniu Ústavy SR, k vyhľadávaniu si informácií, nebodaj aj ku kladeniu otázok tým, ktorí by mali pracovať v prospech občanov. Jedným z takýchto štátnych orgánov môže byť aj pani prezidentka. Inak si nemožno vysvetliť inzerát na webstránke Profesia. Pani prezidentka dáva na známosť, že potrebuje do svojho tímu posilu. Jednou z činností, ktorú bude mať nová akvizícia v jej tíme v popise práce, je: „vyvracanie hoaxov a konšpirácií, uvádzanie dezinformácií na sociálnych sieťach na pravú mieru, objasňovanie kompetencií prezidenta republiky a kancelárie“,“ všíma si právnička.

Laššáková si myslí, že hoaxy sa šíria – avšak práve hoaxy o právomociach prezidenta SR. „Hlavne také, ktoré obsahujú tvrdenie, že vlastne prezidentka žiadne právomoci nemá,“ upozorňuje. Všíma si aj, že tieto hoaxy šíria rôzni právni experti, ktorí „sa usilujú zapáčiť sa pani prezidentke.“ Prejavuje sa to tvrdeniami, že prezident je len ceremoniálna figúrka. „...Vraj ona nemôže urobiť nič pre nápravu. Nemá právomoci ani kompetencie, aby pomohla zvrátiť tento stav. Ona, chúďatko, je taká bezmocná, že nič, ale naozaj nič nemôže podniknúť voči Matovičovej vláde,“ smeje sa Laššáková.

Čaputová slabučko hryzká Matoviča: Robte menej experimentov
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Podľa nej nemôže v štáte existovať funkcia s len nejakou „predstieranou kompetenciou“ či iba s ceremoniálnymi funkciami. „...Je to štátna funkcia financovaná prostriedkami štátneho rozpočtu,“ upozorňuje Laššáková, „toho rozpočtu, kam mieria peniaze nás všetkých,“ zdôrazňuje. „Dôraz sa v členských štátoch EÚ kladie aj na takzvanú hodnotu za peniaze. Akú má potom hodnotu platený úrad prezidenta bez právomocí? Podľa „elitných expertov“ pre občana žiadnu? Potom nech pani prezidentka okamžite iniciuje zmenu Ústavy SR zameranú na zrušenie nepotrebnej funkcie. Svoje vlastnej. Bolo by to fér, čo poviete?“ pýta sa právnička.

„Môj názor na úsilie rôznych „elitných expertov“ zahmlievať skutočné ústavné postavenie hlavy štátu v politickom systéme krajiny? Okrem dehonestácie Ústavy SR, výsmechu občanom, strápňovania seba samých, je to aj urážka demokracie a hlavne republiky,“ rázne odpovedá právnička a asistentka europoslanca Radačovského. „Keby náhodou niekto zabudol, ešte stále žijeme v republike, a nie v monarchii. Dokonca miestami už začínam nadobúdať presvedčenie, že si z prezidentky robia jemne povedané dobrý deň. Iní by mohli aj povedať, že z nej robia nesvojprávnu chuderu,“ upozorňuje Laššáková.

Následne ešte upozorňuje na skutočné kompetencie prezidenta SR. „Ak sa pozrieme na niečo, čo je pre „elitných expertov“ také nezaujímavé ako Ústava SR, zistíme, že je v nej okrem iných čl. 101 ods. 1 druhá časť druhej vety a jeho tretia veta, v ktorom je uvedené, že prezident: „svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Prezident vykonáva svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie je viazaný príkazmi“ cituje zo zákona právnička.

Prečo eko-prezidentka Čaputová čuší?!
15 | 02 | 2021 | Slavěna Vorobelová


„Tak je tam ten prezident SR na „okrasu“, či na rozhodovanie?“ pýta sa. „Platí to, čo hovorí Ústava SR alebo je pravda to, čo tvrdia „elitní experti“? ...Alebo si skúsme položiť otázku inak: Klame Ústava SR alebo nehovoria pravdu „elitní experti“?“ pýta sa Judita Laššáková.

Tá následne ešte pripomína, ako prezident I. Gašparovič využil svoje kompetencie, keď nevymenoval generálneho prokurátora, Jozefa Čentéša. „Mohol to Gašparovič urobiť? Mohol a aj to spravil. Etalón spravodlivosti a dokonalosti pre mnohých „elitných expertov“, vlastne prvá inkarnácia Václava Havla, čiže Andrej Kiska, ako prezident SR nevymenoval vládu, v ktorej bol za ministra vnútra navrhovaný Jozef Ráž ml. To spravil Kiska vďaka tomu, že nemal na to kompetenciu?“ pýta sa ďalej.

„Prezident SR má podľa ústavy viac kompetencií, než sa mnohým zdá. Jednou z nich je aj vymenovanie vlády SR. A keďže sa prezident má riadiť svojím „svedomím a presvedčením“ a nie je „viazaný príkazmi“, v tejto otázke rozhoduje sám. Neprávnicky: O personálnom zložení vlády SR rozhoduje prezident. Nikto iný!“ uzatvára Judita Laššáková a sľubuje pokračovanie...

„Nepodvádza Čaputová a Krčméry úmyselne a za peniaze nás všetkých?“ pýta sa Harabin
Propagácia očkovania proti COVID-19 sa stala tŕňom v oku exministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorému sa nepáči najmä účinkovanie Zuzany Čaputovej v ňom. Podľa neho tým porušila zákon. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.