USA vykonali nálety na Iránom podporované milície v Sýrii
26 | 02 | 2021 I tasr

Spojené štáty uskutočnili v Sýrii pri irackých hraniciach letecké útoky na zariadenia, ktoré používajú milície podporované Iránom. Informovali o tom v piatok tlačové agentúry AP a AFP, ako aj stanica BBC.


Pentagón vyhlásil, že išlo o odplatu za raketový útok, pri ktorom 15. februára prišiel pri meste Irbíl o život civilný dodávateľ a zranenia utrpel americký vojak, ako aj ďalší koaliční dodávatelia.

Rakety zasiahli tiež americké základne v Bagdade vrátane tzv. zelenej zóny, kde sa nachádza ambasáda Spojených štátov a ďalšie diplomatické misie.

Štvrtkové nálety amerických síl boli prvou vojenskou akciou, ktorú nariadila administratíva nového prezidenta USA Joea Bidena.

Pentagón spresnil, že cieľom útokov boli pozície milícií Katáib Hizballáh (Brigáda Božej strany) a Katáib Sajjid aš-Šuhadá (Brigáda Sajjidových mučeníkov).

 

Skupina ruských diplomatov opustila KĽDR na ručne poháňanej drezine
Skupina ruských diplomatov a ich rodinných príslušníkov počas návratu zo Severnej Kórey do vlasti absolvovala časť cesty na ručne poháňanej drezine, informovala v piatok na svojej webovej stránke stanica BBC. Tento netradičný spôsob dopravy si... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr


Americký rezort obrany označil danú operáciu za "primeranú vojenskú odpoveď", ktorá bola uskutočnená "spolu s diplomatickými krokmi" vrátane konzultácie s koaličnými partnermi.

"Táto operácia vysiela jednoznačný odkaz: prezident Biden bude konať tak, aby chránil americký i koaličný personál. Zároveň sme konali zámerne s cieľom deeskalovať celkovú situáciu na východe Sýrie a v Iraku," uviedol Pentagón.

Washington nepotvrdil žiadne obete, ale Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že pri americkom útoku zahynulo najmenej 17 proiránskych bojovníkov.

Organizácia ďalej tvrdí, že všetci mŕtvi boli z irackých štátom podporovaných Ľudových mobilizačných síl (Hašd Šaabí - PMF), ktoré zastrešujú množstvo malých milícií s väzbami na Irán.

K zodpovednosti za útok z 15. februára sa prihlásila málo známa šiitská militantná skupina Sarája Aulíja ad-Dám (Brigáda strážcov krvi).

 

Prvýkrát v histórii tankov: Ruská Armata určila cieľ bez pomoci posádky
25 | 02 | 2021 | sefredaktor