Fico: Núdzový stav Slovensko nepotrebuje, sám osebe nemá význam
26 | 02 | 2021 I tasr

Strana Smer-SD bola proti predlžovaniu núdzového stavu. Nepotrebuje ho Slovensko, ale len vláda, ktorá nemá potuchy, čo robiť pre zlepšenie situácie. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o predlžovaní núdzového stavu.


Namieta, že návrh v pléne neobhajovali všetci členovia vlády, a najmä minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Zároveň informoval, že vyzbierali už šesťciferné číslo podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

"Núdzový stav neslúži ničomu inému len a len obmedzovaniu základných ľudských práv. Núdzový stav Slovensko nepotrebuje, potrebuje ho iba vládna koalícia," zdôraznil s tým, že koalícia chce najmä obmedzovať protesty. Pripomenul, že núdzový stav sa predlžuje na základe novely ústavného zákona, i podmienky, za akých bola prijatá. Dodal, že Smer-SD predlžovanie núdzového stavu nielen kritizoval, ale aj predložil uznesenie, ktoré však parlamentom neprešlo.

 

Hlas-SD: Ďalšie predĺženie núdzového stavu je útokom na demokraciu a práva
Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je útokom na demokraciu a občianske práva ľudí na Slovensku. Vyhlásila to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Považuje za neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr


Za poľutovaniahodné označil to, že predlžovanie v pléne obhajovali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) či minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Namieta, že v pléne nesedeli zvyšní členovia vlády a nehovorili o opatreniach, ktoré chcú v rámci svojich rezortov ešte robiť.

Boris Susko (Smer-SD) dodal, že nie všetky opatrenia potrebné na boj s pandémiou sú viazané na núdzový stav. Poznamenal, že jediné, ktoré koalícia používa, je zákaz vychádzania. Ostatné sa podľa neho dajú robiť aj v rámci zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Dodal, že samotný núdzový stav nemá zmysel bez toho, aby sme poznali ďalšie potrebné opatrenia na riešenie situácie.

Poslanci parlamentu v piatok odsúhlasili predĺženie núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Núdzový stav predĺžila vláda od 8. februára na ďalších 40 dní.

 

Parlament odobril predĺženie núdzového stavu (AKTUALIZOVANÉ)
Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr