Rusko na Blízkom východe zabíja dve muchy jednou ranou
25 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

„Prelomenie blokády Ruska a Iránu“ - takto čínska tlač ocenila spoločné nedávne manévre flotíl týchto dvoch krajín.


V severnom Indickom oceáne sa 15. februára 2021 uskutočnilo spoločné iránsko-ruské námorné cvičenie. Ako bolo oficiálne uvedené, malo za úlohu posilniť regionálnu bezpečnosť a rozšíriť bilaterálnu spoluprácu. Podrobne ho komentuje Čína a - čuduj sa svete, vysoko ho oceňuje. Zaznamenal to web topwar.ru.

Redaktorka čínskej publikácie China Military sa domnieva, že účelom manévrov „dvoch tradičných spojencov“ bolo preukázanie vzájomnej podpory v boji proti globálnym výzvam. Najmä proti hrozbám zo strany Spojených štátov. Šéf Bieleho domu Biden nedávno zintenzívnil protimoskovskú agendu a snažil sa vytvoriť jednotný front proti Ruskej federácii s kľúčovými členmi NATO - Britániou, Francúzskom a Nemeckom. Plán mu zlyhal.



Čínska autorka vyhodnotila spomínané manévre aj z pohľadu geopolitickej taktiky. Podľa nej Kremeľ má v úmysle „zabiť dve muchy jednou ranou“ - prinútiť Washington k dialógu a „prelomiť blokádu na Blízkom východe, čím preukáže majstrovskú strategickú zručnosť“.

Podľa nej Irán „tiež potrebuje pomoc Ruska“ uprostred prudkého ochladenia vzťahov s USA a mnohými krajinami na Blízkom východe.

Príchod ruskej flotily bol zjavnou podporou Teheránu, ktorý oznámil, že spoločné cvičenia preukázali, že Moskva je jej najspoľahlivejším strategickým spojencom. Dodáva topwar.ru.

Irán požiadal Interpol o vydanie medzinárodného zatykača na Donalda Trumpa
06 | 01 | 2021 | sefredaktor