Čo si to ten Egypt dovoľuje? Washington pobúrilo, že Káhira zvažuje nákup ruských Suchojov
25 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Americké ministerstvo zahraničia je znepokojené možným nákupom ruských stíhačiek Su-35 Egyptom. Uvádza sa to vo vyhlásení vedúceho tlačovej služby ministerstva zahraničia USA Neda Pricea.


Šéf amerického ministerstva zahraničia Anthony Blinken v utorok telefonoval s egyptským náprotivkom Samehom Shukrim. Počas hovoru vyjadril znepokojenie nad možným nákupom ruských stíhačiek Su-35 egyptským letectvom. Podľa tradície USA vyjadrili znepokojenie nad úrovňou ľudských práva v Egypte. Informuje o tom web topwar.ru.

Minister zahraničných vecí USA podľa citovaného zdroja vyjadril znepokojenie nad ľudskými právami, ktoré, ako zdôraznil, budú mať kľúčový význam pre bilaterálne vzťahy medzi USA a Egyptom a pre potenciálny nákup stíhačiek Su-35 z Ruska zo strany Egypta.

Egyptská armáda použila falošnú fotografiu na oznámenie spoločných námorných cvičení s Francúzskom
Egyptské ministerstvo obrany použilo starú fotografiu francúzskej vojnovej lode na oznámenie správ o spoločných cvičeniach s Francúzskom, zatiaľ čo egyptská loď bola do fotky pridaná v programe na úpravu fotografií, zistila turecká agentúra... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Káhira sa na margo nákupu amerických stíhačiek F-35 pre izraelské letectvo rozhodla kúpiť multifunkčné stíhačky Su-35 a k nim zodpovedajúce zbrane. Či je toto tvrdenie pravdivé, nie je známe, v samotnom Egypte sa k dohode nevyjadrujú.

V roku 2019, keď sa objavili informácie o obchode s bojovníkmi uzavretom medzi Egyptom a Ruskom, USA pohrozili Káhire uvalením sankcií na získanie ruskej vojenskej techniky. Podľa správ amerických médií prišiel ministrovi obrany spoločný list Pentagónu a amerického ministerstva zahraničia s vyhrážkami. Egypt to však označil za „zasahovanie do vnútorných záležitostí“ a uviedol, že sa nevzdajú ruských zbraní.

Prvý Su-35 mala Káhira dostať koncom roka 2020, úplná zmluva znie na 24 (podľa iných zdrojov - 26) stíhačiek. Má byť naplnená do roku 2023.

Americkí piloti nad Sýriou čelili zlyhaniu systémov ich strojov v dôsledku priblíženia sa ruských Su-35 (video SU-35)
Americké Super Hornety zostali zrazu slepé a hluché. Funkčné im zostali iba základné funkcie, schopné ovládať lietadlo v letuschopnom stave. Čo sa stalo? Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Ivan Brožík