„Je nezodpovedné premeniť vakcínu na politický problém,“ tvrdí Orbán o Sputniku V
24 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že sa nebojí ruskej vakcíny Sputnik V, pretože záchrana životov počas pandémie je dôležitejšia ako geopolitika, informuje portál RT.


"Proti pandémii je potrebné bojovať s čo najväčším počtom vakcín, ktoré treba získať čo najrýchlejšie," uviedol Orbán pre berlínsky časopis Focus.

"Neexistuje žiadna vakcína zo Západu alebo Východu - existujú iba dobré a zlé. Maďarské zdravotnícke orgány vykonali testy a zaručujú účinnosť vakcíny Sputnik V," dodal maďarský premiér. Orbán ďalej poznamenal, že ho nezaujíma, odkiaľ vakcína pochádza alebo kto je jej výrobca.

Pokiaľ ide o napäté vzťahy medzi Moskvou a EÚ, Orban zdôraznil, že „ochrana života má prednosť pred politickými aspektmi, ako aj pred geopolitikou“.

Počet nových prípadov ochorenia Covid-19 na celom svete klesol od januára o polovicu
Podľa najnovších údajov došlo na celom svete k prudkému poklesu nových prípadov Covid-19, a to aj napriek výskumom, ktoré naznačujú, že chladnejšie teploty podporujú šírenie, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Marek Molnár


"Premeniť vakcíny na politický problém a nechať ľudí zomrieť je nezodpovedné," vyhlásil Orbán.

Maďarsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá začiatkom tohto mesiaca začala očkovať svojich občanov ruskou vakcínou Sputnik V. Ide tiež o prvú krajinu z bloku, ktorá dostala vakcínu vyrobenú čínskou spoločnosťou Sinopharm.

Orbán tvrdil, že obstarávanie vakcín a centralizovaná distribúcia zo strany Európskej komisie boli „nesprávnym rozhodnutím“. Dodal, že imunizačné kampane v krajinách EÚ sú pomalšie ako v USA, Británii a Izraeli.

Ruský fond priamych investícií verí, že Slovensko schváli vakcínu Sputnik V
Ruský fond priamych investícií počíta s tým, že vakcína Sputnik bude na Slovensku schválená. V sobotu to v rozhovore pre televíznu stanicu Rossija 24 uviedol riaditeľ fondu Kirill Dmitrijev, informuje portál Sputnik. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Marek Molnár