Pacientka po klinickej smrti opísala, ako sa „vznášala“ nad lekárom
21 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 21/02/2021

„Dôkazy v drvivej väčšine naznačujú, že naše fyzické telo nie je v skutočnosti tým, za čo ho bežne považujeme,“ tvrdí americký profesor psychiatrie Bruce Greyson. Uviedol portál Tvzvezda.ru.  

Doktor Bruce Greyson, stály profesor psychiatrie a neurobehaviorálnych vied na Univerzite Virgínia, sa vo svojej knihe „Potom: Cesta neveriaceho vedca k pochopeniu a porozumeniu života a toho, čo je po živote“ podelil so svojimi neuveriteľnými zážitkami. Porozprával o žene menom Holly, ktorá sa svojho času predávkovala na internáte. Doktora Greysona vtedy poslali, aby ju liečil. V tej dobe bol ešte len praktikantom psychiatra.

Keď sa Holly deň po predávkovaní konečne prebudila, celkom bez zaváhania mu povedala, že si ho pamätá z „včerajšieho večera“. Všimla si ho, keď „nasledovala“ svoju susedku Susan do vyšetrovacej miestnosti. A „počas rozhovoru sa nad nimi vznášala“.

Profesor spomína, že Holly dokázala presne zopakovať celý rozhovor medzi ním a Susan. A to aj napriek tomu, že od predávkovania so svojou spolubývajúcou nerozprávala. Tiež si zapamätala, že počas rozhovoru so Susan mal doktor „červenú škvrnu na kravate“. Ten si spomenul, že si v to ráno skutočne vylial na kravatu paradajkový džús. „Bol som v šoku! To predsa nie je možné“ popísal situáciu pre Daily Express.

To nie je všetko. Doktor v knihe opísal aj ďalšie prípady klinickej smrti. Napríklad 56-ročný vodič nákladného vozidla si „spomenul“ na operáciu srdca. Operovali mu bypass koronárnych artérií. Povedal, že „videl“, ako boli jeho oči zalepené páskou, hrudník mal otvorený a jeho srdce bolo zakryté.

Fenomén klinickej smrti je predmetom diskusií vedeckej komunity. Jedni tieto zážitky považujú len za halucinácie. Iní sú presvedčení, že ide o duchovné zážitky


„Každopádne si myslím, že dôkazy v drvivej väčšine naznačujú, že naše fyzické telo nie je v skutočnosti tým, za čo ho považujeme,“ tvrdí Greyson. Podľa profesorových  vedomostí, prežije klinickú smrť až päť percent ľudí. Zväčša to pre nich znamená úplnú zmenu ich prístupu k doterajšiemu životu.