Napätie v oblasti Kaliningradu stavia ruské ozbrojené sily do pozoru (Ivan Brožík)
21 | 02 | 2021 I Brozik

Americké bombardéry v Nórsku, napätie okolo ruskej enklávy Kaliningrad, obklopenej štátmi aliancie NATO, zastavenie činnosti ruských produktovodov cez pobaltské štáty NATO do Európy, vojenské dohody Ruska a Bieloruska, koncentrácia vojsk NATO v Poľsku. V jednom spoločnom reálnom čase to spôsobuje jediné - vážny konflikt, ktorý nemusí zostať iba v regionálnej podobe.


Nič nie je náhodné ani v čase, ani v priestore. Sťahovanie veľkej časti vojenského potenciálu USA zo základní NATO v Nemecku do Poľska je fakt. Tak isto je fakt dislokovanie amerických bombardérov B - 1B na základni NATO v Nórsku. Hoci ide o staršie stroje a priamo z letectva USA ich už začínajú vyraďovať, svoju misiu s nateraz iba pracovným názvom "Kaliningrad" zohrať môžu.

Uzavretie ropovodov a plynovodov do Európy, ktorých trasy vedú cez členské štáty NATO v Pobaltí tiež nie je náhodné v súvislostiach. Je to prvá výstražná ekonomická sankcia zo strany Ruska - "dávajte si pozor a nemiešajte sa do toho, o čo sa tu snaží Washington".

Medvedev reagoval na výrok amerického generála, že "prelomí" obranu Kaliningradu
21 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Najnovšie si naše médiá akosi náhodne "nevšimli" dohody, podpísané medzi Minskom a Moskvou o spolupráci vo vojenskej oblasti. Niet div, majú prácu s rozbíjaním našej domácej politickej scény a riadením vývoja domácej krízy. A napokon - faktické súvislosti v geopolitike (okrem tých konšpiračných) ich nikdy nezaujímali už len preto, že im nerozumejú a ani nikdy rozumieť nebudú.

Na základe tlačovej správy ruského námorného letectva prebieha intenzívny výcvik posádok protiponorkového letectva. Zameriava sa na tankovanie vo vzduchu, bez ohľadu na počasie, vo dne i v noci. To tiež nie je bežná náhoda. Vo vzdušnom priestore nad a okolo Kaliningradu a nad Barentsovým a inými morskými oblasťami severu je mimoriadne rušno. Ani to si nikto u nás nevšimol, hoci bolo Ruskou federáciou vyhlásené varovanie a celá zóna bola označená za "nebezpečnú" pre pohyb civilných lietadiel a plavidiel. Informovala o tom tlačová služba tlačová služba Námorného letectva Baltickej flotily.

Američania posielajú do Nórska bombardéry B - 1B, Rusi ako odpoveď vytiahli z rukáva úplne neznáme rakety
Rusi vedia ako prekvapiť v správnej chvíli. Američania posielajú na základňu Orland v Nórsku strategické bombardéry B - 1B. Rusi zas na svoju základňu v Kaliningradskej oblasti poslali už osvedčené Suchoje - 27, ale! Nikto netuší, s akými raketami... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Podľa tejto správy posádky stíhačiek Su-27 námorného letectva Baltickej flotily v rámci taktických letových cvičení "uskutočnili streľbu z rakiet na námorné ciele a tak isto vzdušné ciele, simulujúce nepriateľské lietadlá. "Viac ako desať posádok jednotiek námorného letectva baltskej flotily Su-27 uskutočnilo štarty riadených striel na letecké ciele. Piloti si v rámci pravidelných letov precvičovali úlohy zisťovania a ničenia vzdušných cieľov simulujúcich nepriateľské lietadlá pomocou zavesených zbraní" -  informovala tlačová služba s tým, že ako simulátory vzdušných cieľov sa používali malé lietadlá M6.

Posádky lietadiel Su-30SM a Su-24 Baltskej flotily uskutočnili aj bombardovanie pozemných cieľov na cvičisku v Kaliningradskej oblasti. Ak si k tomu priradíme informáciu tlačovej služby Severnej flotily o aktivitách ruského ponorkového diaľkového letectva, nevyhnutne nám vychádza jediné - nácvik obrany. A nielen to. Overenie funkčnosti všetkých jej systémov.

NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Iba nedávno minister obrany Ruskej federácie Šojgu nepriamo vyhlásil, že bitky sa nevyhrávajú obranou, ale cieleným zničením zbraní protivníka ešte vo fáze jeho útoku. Ak si súčasné vojenské aktivity v enkláve Kaliningrad preložíme do zmyslu Šojguovej vety, potom je jasné, že ich cieľom je nácvik zastavenia letu amerických B - 1B smerom nad Kaliningrad.

Nuž ale, treba sa zaoberať Navaľným, ten je z hľadiska politickej propagandy u nás oveľa horší, ako výnimočne hroziaci konflikt nie až tak ďaleko od nás, vyprovokovaný americkým letectvom.

Baltská flotila a pozemná obrana Kaliningradu - najefektívnejší bojový organizmus na svete
Ruská federácia neváhala. Vzhľadom na neustále posiľňovanie prítomnosti vojsk a výzvedných systémov NATO v oblasti prezbrojila baltskú flotilu, posilnila ju najmodernejšími obranno-útočnými systémami a z Kaliningradskej oblasti spravila doslova... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Ivan Brožík