Spoločnosť Pfizer a BioNTech si pýta od EÚ za jednu dávku vakcíny takmer 55 EUR
20 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Spoločnosti Pfizer a BioNTech chcú predávať jednu dávku svojej vakcíny do EÚ po 54,08 EUR, čo je viac ako 20-násobok ceny konkurenčnej vakcíny AstraZeneca, informuje portál RT.


Túto cenu zverejnili vo štvrtok nemecké noviny Süddeutsche Zeitung. Článok tvrdí, že spoločnosti Pfizer a BioNTech predložili EÚ ponuku s 500 miliónmi dávok po 54,08 EUR za dávku, s celkovými nákladmi 27 miliárd EUR.

Pri cene 54,08 EUR by vakcína Pfizer/BioNTech stála 20-krát viac ako konkurenčná vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxford University. Pre porovnanie, ruská vakcína Sputnik V by mala podľa odhadov stáť najviac 8,26 EUR.

"Vnímam to ako honbu za ziskom, ktorá nie je v súčasnej situácii pandémie nijako oprávnená," uviedol pre denník Wolf Dieter Ludwig, predseda Nemeckej lekárskej asociácie.

WHO schválila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca na núdzové použitie, niektoré štáty hovoria „nie, ďakujem“
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok schválila dve verzie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca na núdzové použitie, a to aj napriek rastúcim obavám z rôznych krajín, informuje portál Children's Health Defense. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Spoločnosť Pfizer a BioNTech podľa Suddeutsche Zeitung vyhlásila, že cena 54,08 EUR už obsahuje „najvyššiu percentuálnu zľavu“.

Konečné náklady na dávku vakcíny stále nie sú známe, hoci dokument zverejnený belgickou poslankyňou Evou De Bleekerovou v decembri naznačoval, že cena vakcíny Pfizer/BioNTech bola vyjednaná na 12 EUR. Agentúra Reuters neskôr uviedla, že preskúmala dokumenty, pričom sa v nej uvádzala cena 15,50 EUR za dávku.

Európska komisia doposiaľ zabezpečila 600 miliónov dávok vakcíny Pfizer/BioNTech, 460 miliónov dávok vakcíny Moderna a 400 miliónov dávok vakcíny AstraZeneca. Bolo rezervovaných ďalších 1,1 miliardy dávok vakcín od iných výrobcov, vrátane spoločností Johnson & Johnson a CureVac, ale tieto vakcíny sú stále vo vývoji alebo sa hodnotia.

Zamestnanci, ktorí odmietnu vakcínu proti Covid-19, môžu prísť o prácu, varuje Vatikán
Vatikán vyhlásil, že očkovanie proti Covid-19 bude pre ich zamestnancov povinné, pričom varoval tých, ktorí vakcínu odmietnu, že by mohli čeliť prepusteniu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár