Láska vs. žiadza: Zistite, čo vo vašom vzťahu prevláda
20 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Motýliky v brušku sú neoddeliteľnou súčasťou každého začínajúceho vzťahu. Poväčšine odletia po niekoľkých mesiacoch vzťahu, a následne ich vystrieda hlboký cit menom láska. Nájdu sa ale páry, u ktorých motýle pretrvávajú a nechcú sa vzdať nadvlády. V takom prípade prevláda vo vzťahu žiadza, ktorý z dlhodobého hľadiska nemôže udržať vzťah pri živote, informujú Novinky.


Na začiatku vzťahu sme omámení hormónami a zaslepení ružovými okuliarmi. Pod nadvládou oxytocínu máme pocit, že sme stretli osudového muža, ktorému by sme odpustili všetky hriechy sveta. Napriek tomu by sme mali rozoznať, či za nás hovorí láska, alebo žiadza. Ak totiž hľadáte dlhodobý vzťah, potom by ste sa mali vyhnúť randenia, ktoré má korene práve v žiadzi.

"Žiadza je pocit, ktorý vychádza z fyzickej túžby. Mimo vášeň má vzťah poháňaný chtíčom veľmi málo podstaty. Ľudia sa totiž primárne snažia uspokojiť vlastné potreby," hovorí klinický psychológ Steve Sultanoff.

Mali ste sex s iným? Toto sú pravidlá, ktoré vám pomôžu udržať vzťah
Nevera vo vzťahu je v dnešnej dobe bohužiaľ na dennom poriadku. Nemôžeme všetko hádzať len na mužov, pretože ani my ženy v tomto smere nie sme nevinné. Keď sa spýtate svojich kamarátok, ktorá z nich aspoň raz v živote podviedla svojho partnera,... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Naopak, ak hľadáte otvorený vzťah, je dôležité včas rozpoznať, či správanie partnera nevychádza z lásky a zamilovanosti. "Na rozdiel od žiadze nie je láska majetnícka. Keď niekoho milujete, beriete ohľad tiež na jeho záujmy a potreby, zatiaľ čo túžba je viac o sústredení sa na vaše vlastné túžby," vysvetľuje rozdiel Sultanoff. Zároveň je dobré vedieť, že láska nie je závislá na žiadzi a vzrušení. "Zamilovaného človeka môže priťahovať partner aj na emocionálnej úrovni," dodáva Sultanoff pre Woman`s Health Mag.

Nedokážete rozoznať, či vo vašom vzťahu prevláda láska, alebo žiadza? Odborníci našli tri znaky, vďaka ktorým zistíte odpoveď.

1. Túžite po partnerovi fyzicky aj emocionálne

Akonáhle z vás hovorí žiadza, túžite po partnerovi výhradne fyzicky a povrchne. Za to v láskyplnom vzťahu prevládajú emócie, ktoré sa následne premietajú aj do fyzickej príťažlivosti. V praxi to znamená, že vo vzťahu poháňanom žiadzou vás plne uspokojí sexuálna aktivita, zatiaľ čo v láskyplnom vzťahu si chcete užívať nielen spoločného sexu, ale aj následného rozprávania sa či zaspávania v náručí toho druhého.

Čo robiť, ak sa vo vzťahu cítite osamelo
Ľudia sa môžu cítiť osamelo aj napriek tomu, že žijú vo vzťahu. Dôvodom môže byť stres, nedostatok kontaktu s kamarátmi, ale aj zlá komunikácia vo vzťahu, píše portál Novinky.cz. Ako tento stav zvrátiť a dosiahnuť pocit naplnenia? "Osamelosť je... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


2. Chcete spoznať jeho blízkych

Stretnúť sa s rodičmi partnera, prípadne s jeho blízkymi, môže byť stresujúce. Pravdou ale zostáva, že v láskyplnom vzťahu sa tohto kroku do neznáma nebojíte, lebo je pre vás dôležité spoznať prostredie a ľudí, v ktorých blízkosti partner vyrastal. "Stretnutie s partnerovými rodičmi je oveľa častejšie vo vzťahoch, v ktorých prevláda láska," mieni klinický psychológ. Ak to, čo cítite, je žiadza, potom pre vás partnerovi rodičia nie sú dôležití.

3. Ste kritická

Rozdiel medzi žiadzou a láskou spoznáte tiež podľa toho, ako veľmi sú vám problémy či nezhody jedno. Vo vzťahu poháňanom žiadzou pravdepodobne ignorujete trecie plochy, pretože nechcete riskovať stratu vzťahu. Zároveň vnímate vzťah dočasne, a tak nevidíte dôvod, prečo zabŕdnuť do hádky alebo konfliktu. Naopak vo vzťahu, v ktorom dominuje láska, je častejšie, že sa ozvete a problém začnete riešiť.

Jednoznačné signály, že ste v zlom vzťahu
Takmer každý vzťah sa začína chémiou, čo priťahuje dvoch ľudí k sebe. Ani najsilnejšie puto však nezabezpečí, že vzťah vydrží, píše portál Novinky.cz. Ako spoznať, že aktuálny vzťah pre vás nie je ten pravý? Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka