Čo robiť, ak sa vo vzťahu cítite osamelo
01 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
Ľudia sa môžu cítiť osamelo aj napriek tomu, že žijú vo vzťahu. Dôvodom môže byť stres, nedostatok kontaktu s kamarátmi, ale aj zlá komunikácia vo vzťahu, píše portál Novinky.cz. Ako tento stav zvrátiť a dosiahnuť pocit naplnenia?

"Osamelosť je psychologický stav, ktorý na rozdiel od zmien nálad pretrváva dlhší čas. Môže trvať niekoľko dní, týždňov, mesiacov i rokov. Podľa toho, ako hlboko je v nás zakorenená," hovorí terapeutka Kiaundra Jacksonová.




Ako spoznať, že ste vo vzťahu osamelí




Pocit osamelosti vo vzťahu spravidla pramení z nedostatku komunikácie či pocitov, keď jeden z partnerov robí pre rodinu viac než ten druhý. "Osamelosť však môže tiež prameniť z toho, že venujete až príliš veľkú pozornosť deťom a partnerský život potom trpí," upozorňuje Jacksonová.


Jednoznačné signály, že ste v zlom vzťahu
Takmer každý vzťah sa začína chémiou, čo priťahuje dvoch ľudí k sebe. Ani najsilnejšie puto však nezabezpečí, že vzťah vydrží, píše portál Novinky.cz. Ako spoznať, že aktuálny vzťah pre vás nie je ten pravý? Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka





Ako sa prejavuje osamelosť?

Izolujete sa alebo nemáte záujem tráviť čas s ostatnými ľuďmi, zmenili sa vaše stravovacie návyky, zmenila sa vaša komunikácia s ostatnými, zmeny nastali aj v hygiene, túžite viac po fyzickej blízkosti alebo sa mení vaše správanie na sociálnych sieťach.

Čo s tým robiť?




"Ak cítite, že ste sa emocionálne odpojili od svojho partnera, skúste sa s ním porozprávať. Cieľom konverzácie nie je niekoho obviňovať, ale nájsť spoločné riešenie, aby ste sa vo vzťahu cítili obaja naplnenie," hovorí Jacksonová.





Pomôcť môže tiež čítanie inšpiratívnych kníh, sledovanie vlastných pocitov a ich zapisovanie do denníka či rozvíjanie ostatných neromantických vzťahov. V prípade, že ani jedna z alternatív vášmu stavu nepomôže, obráťte sa na psychológa. Nezaujatá tretia strana vám môže naskytnúť nový pohľad na vaše trápenia a pomôcť vám s riešením.


Veci, ktoré môžu pomaly a nenápadne zničiť nový vzťah
Väčšina ľudí sa stará o nový vzťah v rukavičkách. Urobia, čo druhému na očiach vidia, snažia sa prejavovať náklonnosť a častokrát robia veci, aké by za normálnych okolností nerobili. Napriek tomu existuje časovaná bomba, ktorá môže nový vzťah... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Timotej Dudka