Čaputová podpísala návrh o zamestnávaní 15-ročných a rozviazaní zmluvy so seniormi. Smer-SD krúti hlavou
19 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala pozmeňujúci návrh novely Zákonníka práce, ktorý bol v parlamente prijatý na poslednú chvíľu. Rozhodla sa tak aj napriek tomu, že sama na pôde NR SR deklarovala, že tak robiť nebude, z čoho je opozičná strana Smer-SD sklamaná, informuje Pluska.


Podľa Smeru  tento podpis mení celú podstatu prijatej novely Zákonníka práce. Zmeny majú umožniť zamestnávať 15-ročné deti a naopak rozviazať pracovný pomer s osobou, ktorá dovŕši vek 65 rokov. Navyše ide o zmeny, ktoré majú podľa Smeru našu krajinu zvádzať z európskej cesty, ktorou je zrušenie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnávateľov v konkrétnych odvetviach.

"Európska komisia dôrazne odporúča jednotlivým členským štátom, aby zvýšili pokrytie kolektívnymi zmluvami vyššieho stupňa aspoň na 70 %. Na Slovensku predstavovalo percento pokrytia týmito zmluvami 15 %. Po uplatnení takzvaného prílepku k novelizácii Zákonníka práce to bude 0 % a Slovensko sa tak dostane mimo európskej cesty budovania sociálneho piliera," uviedol bývalý minister práce Ján Richter.

POTVRDENÉ: Fico na NAKA vypovedal v kauze Žigu, kajúcnik Makó opäť „spieval“ v kauze Judáš
Šéf Smeru-SD síce nechcel konkretizovať dôvody jeho dnešnej návštevy na NAKA, advokát Petra Žigu bol ale zhovorčivejší. Robert Fico vypovedal k obvineniu exministra. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik