Volám sa Sputnik. Sputnik V 
17 | 02 | 2021 I Ivan Mihale

Na včerajšom zasadnutí pandemickej komisie sa konečne odborníci začali zaoberať možnosťou zakúpenia vakcín z Ruska. Aktuálne dodávky vakcín sa výrazne spomalili. A Európska únia má, zdá sa, slabú vyjednávaciu pozíciu voči dodávateľom a výrobcom týchto vakcín. 


„Kým sa u nás ukončia nekonečné teoretické diskusie, iné silnejšie štáty využívajú otvorený priestor a vyťažujú výrobné kapacity v Rusku tak, že pre Slovensko už nemusí zostať žiadny priestor.“ Píše sa na stránke lekarskenoviny.sk.

 Zároveň uvádzajú: “Na jeseň pravdepodobne nebola ochota zaoberať sa možnosťou využitia ruskej vakcíny, pretože sme všetko stavili na kartu nákupu vakcín prostredníctvom EÚ. Dokonca aj v tejto krízovej situácii sa stále objavujú výroky politikov, ktoré nielen spochybňujú kvalitu a účinnosť vakcíny Sputnik, ale ohrozujú samotnú dôveru obyvateľov voči vakcinácii ako celku. Prečo by mali politické kritériá ovplyvňovať prístup k vakcínam a liekom a tým ohrozovať zdravie a životy pacientov? Kto prevezme politickú a odbornú zodpovednosť za túto reťaz zlyhaní?“

V tejto kvalitne spracovanej publikácii  sú uvádzané podrobnosti  o vakcíne samotnej, hodnotení aj distribúcii do sveta.  „Vakcína Sputnik V registrovaná ako Gam-COVID-Vac je kombinovaná vektorová vakcína proti koronavírusovej infekcii COVID-19. Vyvinulo ju Ruské národné výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu N. F. Gamaleja v Moskve. Zaregistrovalo ju 11. augusta 2020 Ministerstvo zdravotníctva Ruskej federácie ako prvú na svete. Domácej a svetovej verejnosti to oznámil prezident Vladimír Putin: „Pokiaľ viem, dnes ráno bola po prvýkrát na svete zaregistrovaná vakcína proti novej infekcii koronavírusmi,“ citovala ho agentúra TASS.

 

Valášek zo Za ľudí žiada záruky bezpečnosti vakcíny Sputnik. Prekáža mu najmä to, že je ruská?
Slovensko už prekročilo hranicu 6000 mŕtvych. Nemocnice rátajú posledné lôžka, umožňujúce ventiláciu ťažko chorých. Ani to však nestačí na to, aby sa presadil zdravý rozum. Stále niektorým politikom na ruskej vakcíne prekáža to, že je... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Dňa 21. decembra 2020 Pascal Sorio, výkonný riaditeľ britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, počas videokonferencie pri príležitosti podpísania dohody o spolupráci s centrom Gamaleja, štátnym Ruským fond priamych investícií a ruskou farmaceutickou spoločnosťou R-Pharm povedal: „Chcel by som zablahoželať ruským vedcom z Ústavu Gamaleya ako aj RDIF k vývoju prvej vakcíny proti COVID-19 na svete, ktorá nedávno preukázala nielen imunitu odpoveď, ale aj účinnosť, ochrana pred hospitalizáciou. A [regulačné] schválenie bolo určite dôležitým míľnikom pre túto vakcínu.“

Po zverejnení údajov o tretej fáze pokusov v časopise The Lancet sa v západných médiách začali objavovať pozitívne recenzie vakcíny Sputnik V. Globálna tlačová agentúra Bloomberg označila vakcínu za najvážnejší vedecký prielom v Rusku od čias Sovietskeho zväzu. Wall Street Journal poukazuje na to, že „Sputnik V predstavuje významné víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina v pretekoch globálneho očkovania, vyjadruje dôveru v schopnosti ruskej vedy a medicíny a pomáha odvrátiť niektoré kritiky, ktorým Moskva čelila rýchlemu vývoju očkovania a nedostatku publikovaných údajov o testoch.

Austrálsky vedec, laureát Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu Peter Docherty poznamenal: „Účinnosť vakcíny Sputnik V – viac ako 90% vyzerá skvele a okrem toho má Rusko za sebou dlhú históriu vývoja dobrých vakcín.“ Hlavný imunológ Spojených štátov Anthony Fauci uviedol: „Ak Rusko alebo Čína majú spoľahlivé vakcíny, môžu si ich zabezpečiť ako pre seba, tak aj pre niektoré ďalšie krajiny. Toto je cesta k univerzálnej ochrane celého ľudstva.

 

Belicová o váhaní s nákupom ruskej vakcíny: Trápne „tanečky“ rusofóbnych, probruselských fanatikov
Zuzana Belicová zas raz napísala na sociálnej sieti príspevok, po prečítaní ktorého človek ťažko verí, že je sestrou premiéra Matoviča. „...dokedy budeme hrať trápne geopolitické hry a skákať na lep zaslepeným probruselským fanatickým kvázi... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Dean Winslow, špecialista na infekčné choroby v Stanford University Medical Center, verí, že Sputnik V bude hrať dôležitú úlohu v globálnom boji proti pandémii. Daniel Kuritskis, vedúci oddelenia infekčných chorôb na lekárskej fakulte Harvardovej univerzity, uviedol: „Podľa toho, čo som sa o vakcíne dočítal, chápem, že sa dá skladovať pri teplote, ktorú udržuje bežná chladnička. To je samozrejme veľká výhoda, pretože to umožňuje dodanie vakcíny do krajín, kde je oveľa menej príležitostí na skladovanie pri veľmi nízkych teplotách. To znamená, že v niektorých krajinách je oveľa jednoduchšie aplikovať ich.“ Roger MacArthur, špecialista na infekcie z University of Georgia, keď hovoril o skutočnosti, že vakcína počas transportu nevyžaduje veľmi nízku teplotu, poznamenal: „To je samozrejme výhoda, najmä pokiaľ ide o jej použitie. dodávka na miesta, kde je nepravdepodobné, že by dosiahla veľmi nízke teploty, ale myslím si, že najdôležitejšou vecou vo vakcíne je účinnosť a bezpečnosť.“
Vakcína vyrazila do sveta

Podľa vyhlásení Kirilla Dmitriva, výkonného riaditeľa Ruského fondu priamych investícií, dostal fond v prvom decembrovom týždni predbežné žiadosti o nákup 1,2 miliardy dávok vakcíny z viac ako 50 krajín. V 40 krajinách boli podané žiadosti o schválenie vakcíny. Dňa 29. januára 2021 podal RDIF žiadosť u Európskej liekovej agentúry (EMA) o registráciu ruskej vakcíny v Európskej únii. (Podľa vyhlásenia Európskej agentúry pre lieky EMA dňa 10.2.2021 napriek rôznym správam agentúra doteraz nedostala žiadosť o priebežné preskúmanie ani povolenie na uvedenie vakcíny; pozn. redakcie.)

Na konci novembra 2020 spoločnosť RFPI oznámila, že cena jednej dávky vakcíny Sputnik V pre medzinárodné trhy bude nižšia ako 10 dolárov, čo ju robí oveľa dostupnejšou v porovnaní s vakcínami mRNA od iných výrobcov. Po predbežnej dohode sa 15. januára 2021 v Brazílii začala výroba vakcíny Sputnik V. Došlo k dohode o výrobe viac ako 300 miliónov dávok vakcín ročne v Indii. Očakáva sa, že vakcínu na dodávky na zahraničné trhy budú vyrábať medzinárodní partneri RDIF v Indii, Brazílii, Číne, Južnej Kórei a ďalších krajinách.

Šéf RDIF Kirill Dmitriev začiatkom decembra odhadoval, že do marca 2021 by svet mohol vyrobiť až 30 miliónov vakcín mesačne. Prvá šarža vakcíny Sputnik V dorazila do Argentíny 24. decembra 2020. Dňa 2. februára 2021 Wall Street Journal poznamenal, že už existujú objednávky a predbežné dohody pre 2,4 miliardy dávok vakcíny Sputnik V. Vakcína sa získava biotechnológiou, ktorá nepoužíva vírus SARS-CoV-2 patogénny pre človeka. Liečivo pozostáva z dvoch zložiek, z ktorých každá obsahuje rekombinantný adenovírusový vektor na báze ľudského adenovírusu.“ Uvádza sa na záver. 

A dodávame, že je skutočne na čase aby sa naši hlavný predstavitelia, ak nie je neskoro, už konečne zobudili. Ľudia volajú po možnosti voľby pri očkovaní. Chcú sa samy rozhodovať aký typ  vakcíny si zvolia a či vôbec s očkovaním súhlasia.

 

Švédi nezavreli školy ani reštaurácie, rúška neodporúčali, no horšie sme na tom my. Naozaj funguje lockdown?
Na stránke Menej štátu sa objavil zaujímavý komentár. Kým na Slovensku sa stále hovorí o sprísňovaní opatrení aj lockdownu – pričom tieto evidentne neprinášajú očakávaný výsledok, Švédsko si išlo od začiatku svojou cestou. Výsledky majú v celkovom... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Petra Demková