Škandál v priamom prenose RTVS: Nedeľná služba božia pobúrila národ, veriaci tam nemali čo robiť
16 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Napriek tomu, že podľa vládnych nariadení je účasť veriacich zakázaná, na nedeľnej službe božej v evanjelickom kostole v Giraltovciach sa okrem kazateľov, kňazov a speváckeho zboru zúčastnili aj osoby sediace v laviciach. Túto udalosť navyše RTVS odvysielalo naživo, čo u ľuďoch vyvolalo vlnu kritiky, píše Nový Čas.





Počas živého vysielania služby božej na Predpôstnu nedeľu a na záver Národného týž­dňa manželstva bolo vidno páry sediace v laviciach, navyše bez dostatočného rozostupu, ktorý nariaďuje vláda. Toto konanie mnohí označili za priam provokačné.

Regionálna hygienička Helena Hrebeňaková uviedla, že o živom vysielaní služby božej boli vopred riadne informovaní, avšak podľa dohody sa akcii mali zúčastniť iba ľudia, ktorí sú nevyhnutní na živé vysielanie bohoslužby. „My sme akciu nepovoľovali, tam platí vyhláška regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorá sa zaoberá hromadnými akciami. Konzultovali to aj so mnou, aj s epidemiologičkou s tým, že všetci budú mať negatívny test. Nám uvádzali, že to bude bez hostí a budú tam ľudia len kvôli prenosu,” uviedla Hrebeňáková.


Matovičov zmätok pokračuje: Starší nás počtom chorých, pritom je stále viac vyliečených
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) však povoľuje konanie služieb božích iba do počtu šiestich osôb. Podľa nej je toto konanie podmienené tým, že všetci účastníci musia mať prekryté horné dýchacie cesty a musia dodržiavať vzdialenosť odstupu minimálne 2 metre.

Medzi účastníkmi bol aj biskup Peter Mihoč, ktorý uviedol, že všetky osoby, ktoré sa kritizovanej služby božej zúčastnili, boli otestované na prítomnosť COVID-19 s negatívnym výsledkom. „Celý televízny prenos, v sobotu aj nedeľu, bol riadne ohlásený na RÚVZ vo Svidníku a požiadali sme o výnimku na hromadné podujatie. Všetci mali negatívne testy. My sme si splnili všetky požiadavky a opatrenia, ktoré nám RÚVZ dal,” ohradil sa Mihoč.


Slotov syn: Matovič zaviedol nielen chaos, ale aj rozdelil spoločnosť ako nikto pred ním
Pavol Slota v statuse na Facebooku varuje pred rozdeľovaním ľudí na dobrých a zlých. Tvrdí, že dôsledky našej hašterivosti ponesú celé generácie. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik