Matematik Kollár prehovoril jazykom bežného človeka: Nezvládame to
15 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Známy matematik a kritik riadenia pandémie Richard Kollár v statuse na sociálnej sieti píše o zúfalstve a bezmocnosti, vyhorení a únave nielen bežných ľudí, ale aj vedcov a odborníkov. Táto kríza je dlhá, vedú sa v nej mnohé vojny a nezvládame to.

Nevieme, na čom sme


Matematik Kollár je povestný chladnokrvným prístupom k dátam a k realite. No tentokrát svoj status končí smutným hashtagom: nezvládame to. Prečo?

"Momentálne je situácia veľmi zmätená, nevieme veľmi na čom sme, len veľmi málo rozumieme tomu, ako efektívne sú opatrenia, ktoré máme. Nie je jasné, čo robiť ďalej, miniatúrny nepriateľ je veľmi silný a my ani nevieme, koľko ho je a či je na ústupe alebo pripravuje nový útok," píše Kollár.


Hovorí, že nerozumieme, prečo nefunguje testovanie, prečo jedny dáta ukazujú čosi iné ako druhé dáta. Navyše málokto verí, že farby okresov v COVID Automate zodpovedajú realite.



Spory v koalícii: Poslanec Sme rodina Borguľa má problém podporiť predĺženie núdzového stavu
15 | 02 | 2021 | editor01hd

Únava a rozklad



"A do toho únava. Únava ľudí, únava zdravotníkov, únava samospráv, únava vlády. Aj ja som unavený - veľmi unavený a to sa začína nový semester. A do toho ešte problémy vo vedeckej literatúre. Už aj Nature napíše miestami pomaly hocičo a neoverí si úplne základne fakty - vedecká literatúra ako predĺženie politického boja. A to nehovorím o Lancete," sťažuje sa matematik.


 

Konštatuje, že prichádza rozklad. To, čo vidíme vo vládnej koalícii, je len odrazom toho, čo sa odohráva v celej spoločnosti. Nevieme sa na ničom dohodnúť a pozeranie každej televíznej diskusie vedie k ešte väčšiemu rozkladu.

"A na všetko má každý názor, lebo je to už dlho a každý už niečo počul, videl, čítal. A aj medzi vedcami si jeden myslí, že vírus unikol z laboratória a druhý, že len zmutoval a bol v populácii už dlho. Jeden si myslí, že niečo zaberá, iný, že nie. Nie sú na to často spoľahlivé dáta. Pozrú sa oni na vedecké štúdie a tam jedna podporuje ten argument a iná druhý. A všetko kvalitné časopisy a renomovaní vedci," upozorňuje Kollár.



Blaha: Lipšic a Kollár, dvaja frajeri Zsuzsovej, si podali ruky v bielych rukavičkách
15 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Proti radikalizácii nie sme imúnni


Podľa matematika z týchto nezhôd pramení radikalizácia a ďalšie spory o spoľahlivosť antigénových testov, zmyslu vakcinácie či účinnosti antiparazitík. Voči tejto radikalizácii nie je nikto z nás odolný. Osoba A napadne osobu B, následne za to osoba C napadne osobu A a tá to zase vráti osobe C.

"Je extrémne ťažké sa tomu vyhnúť a, samozrejme, aj ja som toho súčasťou, lebo som na tom po tej dlhej dobe už emocionálne zainteresovaný a stávam sa citlivým na detaily, ktoré sa práve mne zdajú dôležité, iní to vidia, samozrejme, inak. Každý verí iným, každý sa opiera o iné autority. Každý má svoju pravdu, pretože vychádza v vlastných skúseností, schopností a informácií. Jeden pozná človeka, ktorému niečo zachránilo život a druhý iného, ktorého to isté zabilo. Sú za tým emócie, ale aj osobná skúsenosť," premýšľa matematik Kollár.

Vedec zmierene konštatuje, že z tejto krízy neexistuje žiadne východisko. Bude sa to stále zhoršovať, až kým kríza sama neustúpi. "Zostáva nám už len počítať počet sečných rán na každej strane. A ešte budú nové veľké slovné vojny, v ktorých sa bude sekať hlava nehlava. Vlastne ani nie je cesta ako sa im vyhnúť, lebo polarizácia už príliš pokročila," zveruje sa v statuse so smutnými myšlienkami vedec.
Kollár preto prosí, aby v týchto vyhrotených chvíľach ľudia chápali aj druhú stranu, aj keď to niekedy môže byť veľmi ťažké.

 

Čo sa deje s Európskou úniou? (Ján Čarnogurský)
Americkému hlbinnému štátu (deep state) sa horko-ťažko podarilo odstrániť Donalda Trumpa od pokračovania v prezidentskej funkcii. Ale odkaz, že Amerika je unavená z ochrany Západu a – povedzme – riadenia sveta, zostáva. Možno očakávať, že fenomén... Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | sefredaktor