Je vylúčené, že u Matoviča a Krajčího dôjde k sebareflexii, všetko stavili na testovacie manévre, tvrdí primátor Galanty
12 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zachytávanie pozitívnych ľudí na COVID-19 pomocou antigénových testov na Slovensku zažíva totálne fiasko. V počte mŕtvych sme sa dostali dokonca už na prvé miesto vo svete.


Celoplošné testovania mali byť podľa premiéra Igora Matoviča najväčšou zbraňou proti koronavírusu. Žiaľ, opak je pravdou, čo dokumentujú aj rastúce počty mŕtvych. Antigénové testy aj ich použitie v praxi si vo svojom statuse na sociálnej sieti kriticky všíma i primátor Galanty Peter Paška, podľa ktorého je testovanie pochybnými antigénovými testami je úplne na figu borovú.
Vláda zlyhala a premiér Matovič úplne odignorovali októbrové odporúčania vedcov

Testovanie pochybnými antigénovými testami podľa primátora Galanty zbytočne ohrozuje ľudí. „Nemá to konca, v lockdowne sme už vyše mesiaca, testujeme tempom, aké nemajú nikde na svete, a napriek tomu sa situácia po prvotnej nádeji viditeľne zhoršuje. Rastú denné počty mŕtvych, nemocnice hlásia nový rekord v hospitalizáciách a pozitivita testov vystrelila v stredu zasa nad 20 percent,“ píše v úvode Paška a dodáva, že vláda na čele s tvrdohlavým Igorom Matovičom fatálne zlyhala pred Vianocami, keď nezaviedla včas lockdown a nechala koronu spolu s mutáciou rozšíriť sa po celej republike.



Galantský primátor je presvedčený, že ak sa situácia otočila späť k horšiemu, a sme dokonca nútení premýšľať o lekárskej pomoci zvonka, kým drvivej väčšine európskych krajín sa darí krivku stláčať nadol, niečo nerobíme dobre. „Krajčí ešte v utorok dokázal povedať vetu, že nám rastie mobilita vďaka testovaniu, a vôbec ho netrklo, že to je problém. Že napríklad mnohí ľudia za testami cestujú hromadnou dopravou, lebo nie každý má auto, a keby to robiť nemuseli, sedeli by doma, lebo by boli v neistote. Premiér celú svoju energiu (a peniaze) v boji proti covidu venoval tomuto experimentu a minister zdravotníctva ho slepo bráni. Úplne odignorovali odporúčania vedcov, ktoré formulovali ešte na konci októbra minulého roka,“ konštatuje ďalej Peter Paška.

Primátor Galanty ďalšie plošné testovanie odmieta. "Sme úplne vyčerpaní," priznáva Peter Paška
Neustále testovanie obyvateľov vyčerpáva nielen zdravotníkov, ale aj ľudí zo samospráv. Za všetkých svoj odpor k ďalšiemu testovaniu vyjadril vo videu primátor Galanty Peter Paška. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Vedci odporúčali sústrediť sa na presné PCR testy, ktoré sú štandardom v celej Európe

Vedci podľa neho už vtedy hovorili, že zásadne zlyhávame pri trasovaní kontaktov pozitívne testovaných, čo je v boji proti vírusu základ, že je nutné posilniť kapacity regionálnych hygienických úradov, že treba čo najskôr spustiť aplikáciu, ktorá tomu pomôže. „My sme kde? Podľa vyhlášky hlavného hygienika z decembra sa pozitívni majú trasovať sami, lebo sa nestíha, a dokonca môžu zájsť do potravín,“ píše ďalej primátor, podľa ktorého vedci tiež odporúčali, aby sme sa sústredili na presné PCR testy, ktoré sú štandardom v celej Európe. „My sme vybudovali MOM-ky na nespoľahlivé testy a Krajčí bez ostychu nedávno vyhlásil, že už sa nebude dať tak ľahko testovať PCR testom za štátne, lebo to ľudia zneužívajú,“ konštatuje Paška.

Vedci tiež varovali, že premiér nehovorí celú pravdu o presnosti antigénových testov a riskuje, že vzbudí u ľudí falošnú nádej. „Je vylúčené, že u Matoviča (a Krajčího) dôjde k sebareflexii, stavil na svoje manévre všetko, akékoľvek zaváhanie znamená priznanie viny za situáciu, v ktorej sa nachádzame. Hranice sa zatvárajú, neviete, kde je premiér? To, že je veľmi zle, sa dá vytušiť aj podľa toho, že premiéra niet a jeho ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu prechádzajú rozumné nápady vážneho charakteru,“ konštatuje v závere primátor Galanty Peter Paška.

Primátor Galanty Paška: Naši ľudia už nevládzu, padajú na hubu. Plošne testovať viac nebudeme
07 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová