Šesť znamení, že vaše manželstvo vydrží dlho
09 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Manželstvo môže byť rovnako tak krásne ako neznesiteľné. So stále narastajúcim počtom rozvodov to skôr vyzerá na nepohodu, píšu Novinky.cz. Ale našťastie aj tak stále existujú páry, ktorým to vydrží doslova "navždy". Aké sú ich malé tajomstvá úspechu?




Obavy, či si sú partneri súdení, sa objavujú ako v manželstvách, ktoré sa nakoniec rozpadnú, tak aj v tých, ktoré vydržia a idú druhým príkladom. Práve v tých druhých sú však okrem obáv viditeľné aj malé náznaky, že práve im to pravdepodobne vydrží. A aj keď sa vo vašom vzťahu napríklad podobné javy neobjavia, alebo zrazu zistíte, že váš náprotivok prestal robiť veci, ktoré ho predtým bavili, nemusí to znamenať hneď koniec.





"Skúste si zistiť, o čo ide, a porozprávajte sa o tom s partnerom," radí psychologička Rachel Sussmanová pre Woman's Day. Pretože dobrá komunikácia je tým najlepším pri riešení problémov a tiež jedným zo znakov, že vaše manželstvo môže prestáť všetko zlé. Aké sú tie ďalšie?


Slová, ktoré sú hnacím motorom a spojivom vzťahu
Ideálny vzťah je snom každého človeka. Nájsť onú spriaznenú dušu, s ktorou vydržíme po celý život. Čo je podľa odborníkov tajnou ingredienciou vzťahov, ktoré pretrvávajú roky? Ako píše portál Novinky.cz, snáď každý človek, a je jedno akého... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Timotej Dudka



Rešpekt a vzájomná dôvera




Vzájomný rešpekt a dôvera sú základné stavebné kamene každého dlhotrvajúceho vzťahu, tvrdí Sussmanová. "Ak vo vašej blízkosti existuje osoba, ktorej môžete plne veriť a rešpektujete ju, je to zároveň aj niekto, koho uctievate," dopĺňa. Dôvera sa ale môže postupom času kvôli rôznym chybám znižovať, kvôli tomu potom môžu prísť pochybnosti. "Ak si zrazu nie ste istí, že vám dotyčný bude kryť chrbát, nemôže vám to dlho vydržať."




Dobré priateľstvo




Možno ste už niekedy počuli, že najlepšie partnerské vzťahy vychádzajú z priateľstva. Ako tvrdí Sussmanová, zdravé a dlhotrvajúce manželstvo môžete mať aj bez toho, ale rozhodne taký základ môže pomôcť. Nemusíte mať všetko spoločné, ale vidieť život rovnako alebo podobne rozhodne bude na prospech. "Ľudia sa s pribúdajúcimi rokmi budú meniť, a čím skôr si zladia svoje základné názory, tým je väčšia pravdepodobnosť, že im to v priebehu času vydrží," dodáva odborníčka.





Obojstranná láskavosť




Vzájomná láskavosť medzi partnermi by mala byť podľa mnohých vo vzťahu samozrejmá, ako ale sama psychologička z vlastnej praxe zisťuje, existuje mnoho partnerov, ktorí sú voči sebe zlí. Ako dodáva, vzájomné obviňovanie zo sebeckosti alebo sústredenia sa len na vlastnú osobu je vo vzťahoch oveľa častejšie, než by sa mohlo zdať. "Preto je láskavosť naozaj dôležitá vlastnosť," upozorňuje.


Čo robiť, ak sa vo vzťahu cítite osamelo
Ľudia sa môžu cítiť osamelo aj napriek tomu, že žijú vo vzťahu. Dôvodom môže byť stres, nedostatok kontaktu s kamarátmi, ale aj zlá komunikácia vo vzťahu, píše portál Novinky.cz. Ako tento stav zvrátiť a dosiahnuť pocit naplnenia? "Osamelosť je... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka



Otvorená komunikácia




Komunikácia je kľúčom k spokojnému a zdravému vzťahu, ale nie je to len o tom vedieť s partnerom "bežne" hovoriť. Klinická psychologička Bükk Kolawoleová verí, že existujú celkom tri kritické aspekty komunikácie. Prvá je schopnosť cítiť, že sa náprotivku môžete ohľadom čohokoľvek úplne otvoriť, a že to otvorene prijme.






"Druhým bodom je podľa mňa úroveň pohodlia pri komunikácii. Schopnosť plne veriť druhému, keď sa s niečím zverujete, o to viac v núdzovej situácii, je najlepším stavom, v ktorom môžete druhému dávať jasné signály ohľadom vášho rozpoloženia či priania," opisuje. A v nadväznosti na to je podľa psychologičky dôležité, aby partner vedel správne zareagovať.




Nepočítať skóre




Aby vzťah vydržal, nepotrebujete, pre niekoho možno prekvapivo, ani počítať všetky skóre "pol na pol", tvrdí vzťahový odborník Charles J. Orlando. "Pokiaľ si budete vo všetkom počítať skóre, akurát tým druhého naštvete," dodáva. Áno je potrebné, aby obaja manželia priložili pokiaľ možno vo všetkom ruku k dielu, ale rozhodne bez presného počítania vymenených plienok alebo kusov umytého riadu.






Viera v trvanie vzťahu




Súčasťou vstupu do manželstva je aj sľub, že spolu budete v dobrom i zlom. Nielen onen sľub, ale až nadchádzajúce roky ukážu, či toho ste naozaj schopní. Ak naozaj budete veriť, že spolu zostanete do doby, "než vás smrť rozdelí", máte k dlhodobému vzťahu oveľa väčšie predpoklady, než keď budete "realisticky" pochybovať.


Päť dôvodov, prečo sa s priateľom nikdy nevezmeme
Shannon a Josh spolu chodia už 13 rokov. Dostatočne dlhý čas na potvrdenie zväzku manželstvom, poviete si. Lenže oni to vidia inak. O svadbe nikdy neuvažovali a majú na to pádne argumenty, píšu Novinky. Kým mnohí ich priatelia usporiadali... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Timotej Dudka