Krčméry varuje: "Africká mutácia sa k nám nesmie dostať! Musíme urobiť to, čo Izrael"
09 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Na Slovensko má doraziť 3,6 milióna vakcín od spoločnosti AstraZeneca, pričom prvých 20-tisíc dorazí ešte tento týždeň. Tieto vakcíny však podľa najnovšej štúdie nie sú veľmi účinné proti juhoafrickej mutácii koronavírusu, informuje Nový Čas.


Vakcína od spoločnosti AstraZeneca nezabráni miernemu a strednému priebehu juhoafrickej mutácii ochorenia COVID-19, pričom tomu ťažkému údajne áno. Vyplýva to zo štúdie uverejnenej v denníku Financial Times. „Tento variant vírusu u nás nebol zaznamenaný. Zatiaľ ide o predbežné údaje z pomerne malej vzorky pacientov. Nevyskytli sa však závažné prípady infekcie,“ upokojuje infektológ Pavol Jarčuška.

Avšak ani tieto informácie nemenia nič na očkovacej stratégii, ktorú zvolilo ministerstvo zdravotníctva. „Očkovanie považujeme za účinnú prevenciu, účinnosť očkovacích látok prechádza štúdiami a schvaľujú ju oficiálne autority... Prvými dávkami vakcín od tejto spoločnosti sa budú očkovať prioritne učitelia, najmä tí, ktorí vyučujú prezenčne. Učitelia, ktorí zabezpečujú prezenčnú výučbu, budú po jej príchode na Slovensko uprednostnení pri očkovaní vakcínou od tejto firmy ešte pred pracovníkmi kritickej infraštruktúry," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Nový Čas.

Na slovensko má doraziť 3,6 milióna vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Prvé sú určené pre učiteľov
Tento týždeň majú doraziť prvé vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, pričom zazmluvnených má Slovensko 3,6 milióna očkovacích dávok, informuje Nový Čas. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


K tejto téme sa vyjadril aj odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry: "Zatiaľ nemáme jednoznačné odpovede od AstraZeneca, keďže touto vakcínou sa zatiaľ zaočkovalo veľmi málo ľudí. Nevieme, či nás chráni, alebo nechráni pred týmito nebezpečnými mutáciami. Pokiaľ sa potvrdí, že nás chráni menej, vtedy musíme všetko urobiť pre to, aby sme tento vírus k nám nedostali. Ideálne by bolo, keby sa k nám nedostal juhoafrický ani brazílsky variant," upozorňuje Krčméry.

"Na to by som zameral všetko úsilie, pretože tieto podtypy začínajú vyzerať, že majú vyššiu mortalitu. Jediným zo spôsobov, ako zabrániť prieniku týchto ďalších mutácií, na ktoré účinnosť vakcín nie je zatiaľ známa, lebo je s tým menej skúseností, je urobiť to, čo sme urobili pri prvej vlne, a to, čo urobil Izrael. Izrael urobil syndróm tzv. prázdneho neba. Zavrel vzdušný priestor a urobil to na 2 týždne," navrhuje odborník.

Krčméry: Občania prestali dôverovať vláde, preto nedokázala presadiť odporúčania odborníkov
Profesor Vladimír Krčméry poskytol rozhovor denníku Pravda. Ako jeden z najväčších problémov súčasného Slovenska vníma skutočnosť, že občania prestali dôverovať vláde. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková