Elon Musk: Ľuďom začneme implantovať čipy do mozgu už tento rok
09 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Miliardár a filantrop Elon Musk je presvedčený, že mozgový implantát od jeho spoločnosti Neuralink bude môcť byť vkladaný do prvých ľudí už tento rok, informuje Android Portal.


Bezdrôtový čip má podľa Muska pomáhať ľuďom ovládať elektroniky pomocou mysle. „Fitbit v lebke s malými drôtikmi," opísal ho Musk už dávnejšie.

Informáciu o tom, že by sa tieto čipy mohli implantovať do ľudského mozgu už tento rok, zverejnil Musk na Twitteri v reakcii na príspevok jedného z fanúšikov, ktorý napísal, že pred 20 rokmi utrpel nehodu, pri ktorej ochrnul, a tak je pripravený venovať svoje telo i myseľ na testy Neuralinku.

„Neuralink pracuje extrémne usilovne na bezpečnosti a veľmi úzko komunikuje s úradmi. Ak všetko pôjde podľa plánu, testy na ľuďoch spustíme možno už tento rok,“ odpovedal mu Musk na sociálnej sieti.



Čip sa Muskovej spoločnosti podarilo implantovať len na povrch mozgu, pričom ich zámerom je implantovať ho hlbšie, napríklad do okolia podlôžka (hypotalamus), ktoré je spojené s duševným zdravím. Potvrdil to hlavný neurochirurg Neuralinku Dr. Matthew MacDougall počas minuloročnej prezentácie.

Musk tiež uviedol, že možnosti tohto čipu sú "takmer neobmedzené" a v budúcnosti by nemal mať problém konkurovať umelej inteligencii. Zároveň dodal, že "zariadenie Neuralinku dokáže mozog opätovne vycvičiť tak, aby napríklad zabudol na závislosť, depresiu alebo úzkosť".

„Už teraz máme opicu s implantovaným čipom od Neuralinku, ktorá dokáže mysľou hrať videohry,“ uviedol Musk. „Necíti bolesť a ani nevyzerá nijak nezvyčajne. Vôbec nie je vidieť miesto, ktorým sme čip implantovali,“ dodal.

Jedna z Muskových spoločností má opicu s čipom, ktorá dokáže hrať videohry
Elon Musk vyhlásil, že jedna z jeho startup spoločností má testovacie zariadenie, kde sa nachádza laboratórna opica s mozgovým implantátom v podobe čipu, ktorá dokáže hrať videohry, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár