USA zase strašia: Jadrová vojna s Ruskom alebo Čínou je reálnou možnosťou
06 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Šéf strategického velenia USA varuje, že jadrová vojna s Ruskom alebo Čínou je „skutočnou možnosťou“. Poukazuje na údajne „destabilizujúce“ správanie amerických rivalov a tvrdí, že Pentagón vraj nie je „uviaznutý v studenej vojne“, informuje portál RT.


"Existuje reálna možnosť, že regionálna kríza s Ruskom alebo Čínou môže rýchlo prerásť do konfliktu týkajúceho sa jadrových zbraní," napísal vo februárovom vydaní mesačníka US Naval Institute šéf a viceadmirál STRATCOM Charles Richard.

STRATCOM, ktorý dohliada na americký jadrový arzenál, hodnotí pravdepodobnosť jadrovej vojny ako nízku, ale keďže Rusko a Čína zdokonaľujú svoje schopnosti a pokračujú v „globálnom úsilí o nadvládu“, STRATCOM musí pochopiť, čomu čelí. "Ak nedôjde k zmene, sme pripravení na konflikt," straší Richard.

Ak tento druh reči pripomína studenú vojnu, je to tak preto, že to tak je. Richard však tvrdí, že americká armáda sa už dve desaťročia zameriava na boj proti terorizmu, pričom ignoruje "jadrový rozmach". "Smejem sa, keď počujem, že sme uviaznutí v studenej vojne. Ministerstvo obrany už dávno prekonalo studenú vojnu," dodal viceadmirál.

České médiá: Strana Hlas požaduje predčasné voľby a starostovia obcí odmietajú plošné testovanie
Strana Hlas-SD predložila ústavný zákon, podľa ktorého by sa parlamentné voľby mali konať 4. septembra, parlament však tento návrh odmietol, píše portál Sputnik a takisto informuje o starostovi obce Dvory nad Žitavou, ktorý odmietol ďalšie... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Čo teda Pentagón chystal? Podľa Richarda boli americké sily úplne ponorené do boja proti terorizmu, a to do takej miery, že Rusko a Čína to využili na „agresívne“ spochybnenie „medzinárodných noriem a globálneho mieru pomocou nástrojov moci, a to spôsobom, aký sa nelíši od studenej vojny“. Spomenul najmä údajné prípady „kybernetických útokov a hrozieb vo vesmíre“.

Richard dokonca tvrdil, že súperiace mocnosti využívajú pandémiu Covid-19 na rozvoj svojich programov. "Musíme aktívne súťažiť, aby sme udržali ich agresiu na uzde," uviedol a dodal, že ak to neurobíme, ešte viac to povzbudí Rusko a Čínu, čo povedie spojencov k tomu, aby si mysleli, že USA nie sú schopné alebo ochotné "riešiť konflikt".

České médiá: Chmelár sa hanbí za Matoviča a SNS požaduje vakcínu Sputnik V
Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Paríž, pričom počas tlačovej konferencie mu francúzsky prezident Emmanuel Macron držal nad hlavou dáždnik po tom, čo začalo pršať. Politológ Eduard Chmelár tento incident označil za "hanbu na sto rokov",... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár