"Nie je možné inak zaobchádzať s neočkovanými ako so zaočkovanými," tvrdí právnička Pirošíková
25 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Právnička, advokátka a bývalá dlhoročná ochrankyňa nášho štátu pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), pôsobiaca na UMB v Banskej Bystrici JUDr. Marica Pirošíková sa z právneho hľadiska vyjadrila k opakovanému celoplošnému testovaniu u nás a očkovaniu proti COVID-19, ktoré prebieha v celej Európskej únii.


"Predovšetkým je to absolútna ignorovanie hlasu odborníkov, ktorí upozorňujú na plytvanie ľudskými zdrojmi a ohrozenie verejného zdravia. Pokiaľ ide o prvú výhradu, je evidentné, že celoplošné testovanie zamestnáva obrovské množstvo zdravotníkov a tí sú momentálne vyťažení v nemocniciach i na ambulanciách, kde sú potrebnejší." Povedala Pirošíková portálu bystricoviny.sk.


Podľa nej - okrem iného - "pri plošnom testovaní sa združujú ľudia pri čakaní na odber, a to je rizikové pre šírenie vírusu, pretože tu už cirkuluje oveľa infekčnejší britský variant."

Pirošíková: Núdzový stav je len zámienkou na niektoré ústavné zmeny
Niekdajšia zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková má vážne výhrady voči prebiehajúcemu porušovaniu ľudských práv na Slovensku. Pre Plusku sa vyjadrila aj k práci ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Petra Demková


Pokiaľ ide o očkovanie, zaujalo Maricu Pirošíkovú stanovisko Českej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie z decembra 2020. "Zdôrazňujú individualizovaný prístup k očkovaniu. Neodporúčajú napríklad očkovať osoby, ktoré preukázateľne COVID-19 prekonali v minulosti (potvrdené PCR testom), ak boli stanovené a detekované špecifické IgG/IgA protilátky v období viac ako 3 mesiace po ochorení."

U osôb, ktoré sú vo veľkom riziku infekcie, sa Pirošíková prikláňa k názoru odborníkov, ktorí "odporúčajú pred prípadným očkovaním uskutočniť aspoň orientačný test na protilátky z kvapky krvi: ak vyjde pozitívny, nie je očkovanie potrebné. Ak vyjde negatívny, je potrebné uskutočniť antigénový test, ak vyjde pozitívny, tak overiť PCR, ak aj ten vyjde pozitívny, zatiaľ neočkovať."

Treba tiež zvážiť antialergickú premedikáciu.

Štát nepredložil relevantné podklady o „bezprostrednosti hrozby” (Marica Pirošíková)
Právne stanovisko JUDr. Marice Pirošíkovej Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


"Podľa môjho názoru musí byť očkovanie dobrovoľné. Zdravotníci, ktorí odmietajú očkovanie nemôžu byť za to štátom akokoľvek postihovaní, a to práve vzhľadom na to, že nie je dokázané, že zaočkovaní vírus ďalej nešíria." Pripomína právnička Pirošíková.

Právnička Marica Pirošíková tiež pre portál bystricoviny.sk upozornila na "jasné stanovisko výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021." Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách podľa nej konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu (infekcie) dosiaľ nie je známy a dostupnosť vakcín je v súčasnosti príliš obmedzená.

Zhrnuté - podľa právničky "nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými. Aj keby sa dostupnosť vakcín zvýšila, pokiaľ nie je dokázané, že zaočkovaní vírus ďalej nešíria, nie je možné argumentovať ochranou verejného zdravia."

"Pokiaľ ide o tému COVID-19, štát by sa mal popri očkovaní zamerať na účinnejšiu liečbu, po ktorej dlhodobo volá doktor Juraj Mesík." Zdôraznila Marica Pirošíková. "S odkazom na skúsenosti profesora Thomasa Borodyho prezentuje (podľa nej, pozn. red. HD) účinnú terapiu COVID-19 kombináciou lacných liekov ivermektínu, zinku a doxycycklínu."

Bývalá dlhoročná ochrankyňa nášho štátu pred Európskym súdom pre ľudské práva tiež kritizuje používanie podľa nej drahého a v podstate neúčinného lieku remdesiviru v našich nemocniciach, "ktorý spochybnila už Svetová zdravotnícka organizácia s tým, že má malý alebo žiadny vplyv na dĺžku hospitalizácie či šancu, že pacient prežije. Pripomínam, že na úspešnosť liečby kombináciou ivermektínu, kalcitriolu, vitamínu C, zinku a aspirínu upozornil v denníku Pravda doktor Martin Novysedlák, slovenský lekár pracujúci v Nemecku, ktorý túto liečbu uplatnil v domovoch sociálnych služieb."

Fitnestnescentrá na EĽSP ešte neuspeli, zatiaľ len získali šancu uspieť, tvrdí Pirošíková
Únia fitness centier Slovenska, ktorá patrí medzi organizácie bojujúce za práva športovcov a podnikateľov v oblasti posilňovní na sociálnej sieti uviedla, že zaznamenala úspech v právnom spore o odškodnenie prevádzok zatvorených rozhodnutím Úradu... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Gabriel Matta