"Takto to už nejde. K otvoreniu škôl potrebujeme pokyny, nie štyri brífingy denne," hromží primátorka Zvolena
04 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Primátorka Zvolena: Štát nám stále nepovedal, koho máme testovať ani ako otvárať školy. Takto to už ďalej nejde. „Bola by som vďačná, keby nebol štyrikrát do dňa brífing. Ale keby sa brífing urobil až vtedy, keď je jasné, čo všetko bude platiť,“ hovorí primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.


Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová (nezávislá) kritizuje  v článku na portáli dennikn.sk vládu za to, že jasne neoznamuje svoje rozhodnutia a že necháva občanov a aj samosprávy v chaose. Napríklad aj v tom, kto bude od pondelka potrebovať test.

„Nevieme, koho a za akých podmienok" - hovorí pre citovaný portál o víkendovom testovaní primátorka Lenka Balkovičová.

"Na dnešnom krízovom štábe sme sa dohodli, že iba dvom školám neodporučíme otvoriť. Sú to školy, kde je veľké zastúpenie detí z marginalizovanej rómskej komunity, kde je aktuálne pomerne vysoké percento pozitivity. Nechceme, aby riaditeľka deti selektovala a povedala: ty môžeš do školy a ty nie. Preto neodporúčame otvoriť jednu základnú a jednu špeciálnu školu." Povedala primátorka pre dennikn.sk.

JUDr. Schmidt: "Bez testu nemôžem ísť do prírody? Podal som žalobu"
JUDr. Erik Schmidt pre Parlamentné listy vysvetlil, prečo podal žalobu. Zdá sa mu nelogické, že bez testu je zakázané ísť do prírody “Mne sa celé toto opatrenie javí ako forma trestu pre tých, čo sa z rôznych dôvodov nešli, respektíve sa nechcú... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Petra Demková


Pripomína, že "do tejto chvíle nemám v ruke ani jeden relevantný podklad, na základe ktorého by som mohla postupovať. Ani manuál, nič. Pripravujeme to, ale priznám sa, že varíme z vody. Vôbec netušíme, aké nariadenie ešte vyjde, a bojíme sa, že keď to vyjde, tak to nebudeme mať pripravené tak, ako treba. Som z toho sklamaná."

Na otázku portálu dennikn.sk "aké podklady vám chýbajú", primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová odpovedá: "Mali by sme dostať manuál od ministerstva školstva, za akých podmienok sa majú školy otvoriť. My to vieme len sprostredkovane cez Úniu miest Slovenska, pokiaľ to však nemáme napísané, tak to je len na úrovni „jedna pani povedala“. Veď to predsa musí vyjsť verejne. To, že to minister školstva predstavil verejnosti, je fajn. No školy predsa musia dostať relevantný právny dokument, na základe ktorého môžu otvoriť."

Ďalej sa sťažuje: "Pripravujeme testovanie a vôbec netušíme pre koho. Hovorí sa o covidovom automate a o tom, že všetci budú potrebovať test od pondelka. To však nikde nie je napísané. Nevieme, od čoho sa odraziť. Nevieme, či test budú potrebovať všetci, tak radšej pripravujeme testovanie tak, ako sme ho robili minulý týždeň. Otvorene poviem, že som veľmi pobúrená."

Klub 500: Každodenné testovanie pri dochádzaní do práce je neprijateľné
Neziskové občianske združenie Klub 500, ktorého cieľom je chrániť záujmy slovenských zamestnávateľov razantne nesúhlasí s každodenným testovaním a tvrdí, že "podmienka dochádzania do práce iba s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Primátorke prišiel email z okresného úradu s tým, že v zmysle uznesenia vlády číslo 30 má nahlásiť počty odberných miest a podobne. Lenže keď sa pozrieme uznesenie vlády číslo 30, hovorí o opatreniach do 7. februára. Pripomína, že "ako samosprávy prekračujeme svoje kompetencie. Podľa zákona o obecnom zriadení mestá nemajú kompetenciu v oblasti zdravotných úkonov."

"Bola by som vďačná, keby nebol štyrikrát do dňa brífing. Keby sa brífing urobil až vtedy, keď je jasné, čo všetko bude platiť – aj s domyslenými súvislosťami na ministerstvá. Aby sme dostali ucelené informácie. Lebo inak naháňame informácie – ten počul to, ten to, teraz médiá zverejnili tamto. Včera som dokonca čítala, že deti môžu ísť do školy tak, že rodičia sa dajú otestovať len dodatočne. A čo je toto za informáciu? Aj médiá často nemajú šancu dobre všetky opatrenia pochopiť, keď musia naháňať len čiastkové informácie." pripomína primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová pre portál dennikn.sk.

Matovič by školy neotváral. "Nech sa pod to podpíšu populistické strany SaS a Za ľudí"
Premiér Igor Matovič (OĽANO) by školy a škôlky v tejto pandemickej situácii neotváral. Povedal to v diskusii Rádia Expres. Škôlky, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl sa majú otvoriť od pondelka 8.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | tasr