Briti sa ako prví snažia zmiešať vakcíny Pfizer a AstraZeneca. Dúfajú, že sa tak zvýši účinnosť
04 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Britskí vedci ako prvý na svete preskúmajú, či je možné vakcíny vyvinuté spoločnosťami Pfizer a AstraZeneca bezpečne kombinovať ako súčasť dvojdávkového očkovacieho režimu na Covid-19, informuje portál RT.




Štúdia, ktorá je formálne známa ako štúdia Covid-19 Heterologous Prime Boost, alebo „Com-Cov“, je navrhnutá tak, aby merala účinky použitia dvoch rôznych vakcín a časových harmonogramov pre prvú a druhú dávku.

Napríklad jednej skupine bude ako prvá dávka podaná vakcína Oxford / AstraZeneca, potom bude podaná vakcína Pfizer / BioNTech. Ostatné dostanú najskôr injekciu Pfizer, potom bude nasledovať AstraZeneca. Skúšanie tiež bude meniť čas medzi injekciami, pričom účastníci dostanú druhú dávku po 28 dňoch alebo 12 týždňoch.

Trinásťmesačná štúdia bude mať 800 účastníkov a realizuje ju konzorcium pre hodnotenie národného imunizačného plánu (NISEC). Dobrovoľníci budú prijímaní do Registra pre výskum vakcín Nov Covid-19 v priebehu februára a očkovanie je naplánované na začiatok tohto mesiaca.

Neuveriteľný spôsob ako sa zaočkovať mimo poradia vymysleli mladí Američania
Americká mládež prišla na to, ako prísť k vakcíne a pritom nečakať až na nich príde rad. Ako na to prezradil vo svojom statuse psychológ a spisovateľ Dušan Ondrušek. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Vláda Spojeného kráľovstva v tlačovej správe uviedla , že poskytla na výskum financovanie vo výške 7 miliónov libier. Vo vyhlásení sa uvádza, že ak štúdia preukáže sľubné výsledky, vláda môže zvážiť povolenie miešania vakcín, ale iba ak sa preukáže, že tento postup je bezpečný.

Myšlienku kombinácie úderu AstraZeneca s iným liekom pôvodne navrhli vývojári ruskej vakcíny Sputnik V. Kirill Dmitriev, vedúci ruského fondu pre zvrchované bohatstvo RDIF, ktorý financoval vývoj Sputniku V, vo štvrtok tvrdil, že ruské zdravotnícke úrady sú „prvými na svete“, ktoré naznačujú, že je možné podať dve rôzne vakcíny, aby sa vytvorila silnejšia a dlhšia imunitná odpoveď.

Dánsko ako prvé zavádza Covid pasy
04 | 02 | 2021 | Diana Zaťková