Salzburger Nachrichten: Slovensko chce vyrábať vakcínu
02 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil rokovania o možnej výrobe vakcíny proti koronavírusu vo svojej krajine, píšu rakúske noviny Salzburger Nachrichten


Podľa rakúskeho denníka slovenský minister to konkretizovať nechcel, ale potvrdil, že Slovensko má o výrobu vakcíny veľký záujem.  Mali by sa o tom viesť rozhovory s konzorciom Pfizer/Biontech, ako aj s americkou spoločnosťou Moderna.


Noviny Salzburger Nachrichten tiež pripomínajú, že vývoj vlastnej očkovacej látky proti koronavírusu slovenskou firmou Axon Neuroscience v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied sa kvôli  nedostatočnej finančnej podpore dostal do slepej uličky. Namiesto toho, aby konkuroval finančne silným koncernom, sa teraz zvažuje, že slovenský expertný tím bude spolupracovať s jedným z dvoch veľkých výrobcov vakcíny.


Ako ďalej píšu rakúske noviny, slovenskí odborníci poukázali na to, že s reálnou výrobou očkovacích látok na Slovensku sa skôr počíta pre budúce epidémie. Aktuálna covidová pandémia by ale bola rozhodujúcim impulzom, že roky vysnívané  plány by sa teraz predsa len mohli stať realitou.  Rakúsky zdroj ďalej uvádza, že Slovensko má už niekoľko rokov v Malackách vybudovanú výrobňu na očkovacie látky proti chrípke. Vzhľadom na to, že vláda a investori sa nevedeli nakoniec dohodnúť, už postavená továreň sa nikdy nespustila do prevádzky, uzatvárajú rakúske noviny Salzburger Nachrichten.