Predaj minerálnej vody z neho spravil najbohatšieho Číňana. Teraz testuje vakcínový nosný sprej
02 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Žong Šanšan (66) má väčší majetok ako Warren Buffet. Predáva nápoje a pracuje na vakcínovom nosnom spreji proti koronavírusu, píše Jonas Bickelmann v nemeckom denníku Der Tagesspiegel.


Sotva sa v médiách objavili informácie, že Elon Musk je teraz najbohatším človekom na svete, nasledovala správa, že Jeff Bezos ho zosadil z prvého miesta. Pokiaľ veľkosť  majetku závisí od kurzu akcií, zmeny môžu byť rýchle a neočakávané. Len niekoľko priečok za amerických technologickým miliardárom je muž, ktorého mimo Číny dodnes  len málokto poznal: Žong Šanšan. Donedávna sa s ním spájali prívlastky ako „osamelý vlk medzi čínskymi miliardármi“ či „minerálkový kráľ“, no začiatkom roka k nemu pribudol ďalší: „Žong  - najbohatší Číňan“.


Žong Šanšan.vytlačil z prvej priečky internetového miliardára Jacka Maa, ktorý nedávno na dlhší čas zmizol z očí verejnosti. Od začiatku roka jeho majetok výrazne narástol a dnes sa odhaduje na v prepočítaní 75 miliárd eur. Je tak šiestym najbohatším človekom na svete. Predbehol aj Warrena Buffeta. Buffet dal ale veľa miliárd na charitu.


Na rozdiel od zakladateľa spoločnosti Alibaba Jacka Maa či Jeffa Bezosa Žong Šanšan. nezískal svoje bohatstvo v digitálnej oblasti. Každé dieťa v Číne pozná Žongov produk: Nongfu Shanquan – pitnú vodu plnenú do plastových fliaš.


Je to jednoznačne najlacnejšia minerálna voda na čínskom trhu. Pollitrová fľaša stojí okolo 2 juanov, čo je v prepočítaní o čosi viac ako dvadsať centov. Horská farmárska pramenitá voda – asi tak by sa dal voľne preložiť názov tejto značky. Fľaša má jednoduché logo s tromi zelenými horami, ktorých obraz sa odráža vo vode.


Nadšenie na akciovom trhu


Pitná voda balená vo fľašiach je v Číne dobrým biznisom, pretože tečúca voda z vodovodu sa v mnohých regiónoch nedá piť. Žong priniesol značku Nongfu v septembri na burzu a zažil jeden z najúspešnejších štartov , aký kedy videli hongkonskí obchodníci. Od septembra až dodnes sa kurz akcií takmer zdvojnásobil, v súčasnosti predstavuje viac ako 60-tisíc hongkonských dolárov (v prepočte 6 400 eur).


Okrem Nongfu chce Žong vstúpiť na burzu aj s niečím ďalším, a to už v apríli. Podnik Beijing Wantai pracuje na vakcíne proti koronavírusu, ktorá by sa podívala v nosnom spreji. Vakcína síce ešte nie je k dispozícii, kurz akcií však aj napriek tomu od začiatku roka vzrástol až 1,6-násobne.


V novembri začal Wantai vo východočínskej provincii Jiangsu s druhou fázou štúdie – testami vakcíny na 720 účastníkoch. Štúdia bude mať tri fázy a následne schvaľovací proces. Podľa medializovaných správ podanie vakcíny cez nos vyvolá reakciu imunitného systému podobnú ako pri infekcii, uzatvára Der Tagesspiegel.