Obhájca obvineného sudcu Molnára: Najvyšší súd prepustiť môjho klienta
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Sudca Krajského súdu (KS) v Bratislave Richard Molnár by mal byť po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach Najvyšším súdom (NS) SR prepustený na slobodu. Tvrdí to jeho obhajca Rastislav Palovič, informuje TASR.

"ÚS SR v dnešnom náleze konštatoval hrubé porušenie základných ľudských práv nášho klienta Richarda M. Rozhodnutie NS SR zrušil a prikázal mu, aby opätovne rozhodol, vzhľadom na výrazný odstup času. Myslím, že NS SR nemôže rozhodnúť iným spôsobom, než prepustením obvineného na slobodu," uviedol Molnárov  obhajca.

Postupom NS SR a jeho uznesením zo 14. júla došlo k porušeniu základného práva na osobnú slobodu sudcu Richarda M., ktorý je vo väzbe od marca minulého roka. Rozhodol o tom ÚS SR, ktorý príslušné uznesenie NS týkajúce sa pokračovania jeho väzby zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie.

Molnár je jeden zo sudcov, ktorých vlani v marci zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) počas akcie Búrka. Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku. Minulý rok na jeseň ho obvinili aj v rámci akcie Víchrica, keď príslušníci NAKA zadržali a obvinili aj podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára a ďalšie osoby. Medzi nimi je aj bývalá podpredsedníčka NS SR Jarmila Urbancová.

NS vlani v júli zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a zamietol tak Molnárovu žiadosť o prepustenie na slobodu. Spolu s tým neprijal ani ponuku dôveryhodnej osoby, ktorou mal byť Molnárov kolega z KS v Bratislave - sudca Peter Šamko. Senát NS tiež odmietol náhradu väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnú záruku.