Hitlerovo WC sedadlo ide do dražby s počiatočnou cenou 5 000 dolárov (FOTO)
02 | 02 | 2021 I Marek Molnár

WC sedadlo vyplienené z osobnej kúpeľne nacistického vodcu draží rodina vojaka z New Jersey, ktorá predmet berie ako vtipnú pripomienku Hitlerových neúspešných plánov ovládnuť iné národy, informuje portál RT.


Podľa popisu pamiatka pochádza z rezidencie Berghof v Berchtesgadene. Americký vojak Ragnvald C. Borch bol v kontakte s 2. francúzskou obrnenou divíziou a stal sa jedným z prvých spojeneckých vojsk, ktoré sa do budovy dostali začiatkom mája 1945.

V tej dobe bol už samotný Hitler mŕtvy a jeho rezidencia bola ťažko poškodená bombovými útokmi a požiarom, niektoré jeho veci však zostali neporušené a boli vyplienené.

Borchov podiel na koristi bol pár olejomalieb, obrnená vesta z prvej svetovej vojny a záchodová doska.

Hitlerovo WC sedadlo / Screenshot Alexautographs.com


Dvojdielne sedadlo a veko spolu s ďalšími „suvenírmi“ boli zaslané späť Borchovej manželke a zostali vystavené v suteréne jeho domu v New Jersey. Napísali o tom miestne médiá, o čom svedčí výstrižok z novín, ktorý sa ponúka spolu s niekoľkými vojnovými fotografiami Borcha a ďalších pamätných predmetov.

Francúzsko a Nemecko hrozia spoločnosti AstraZeneca súdnym sporom
Napätie medzi spoločnosťou AstraZenecou a EÚ v súvislosti s nedostatkom vakcín sa ešte zvýšilo, pretože Paríž a Berlín uviedli, že spoločnosti hrozia pokuty alebo dokonca právne kroky, ak sa ukáže, že uprednostňuje Britov pred Európanmi, informuje... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár