Frontálny útok šéfa Apple voči Facebooku
02 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Úsilie spoločnosti Apple poskytnúť užívateľom iPhonu väčšiu kontrolu nad tým, aké údaje o nich zhromažďujú šíritelia reklám na internete, viedlo k ostrej kritike zo strany šéfa Facebooku Marka Zuckerberga. Medzitým prišla reakcia od lídra Apple Tima Cooka: Varuje pred „sociálnou katastrofou“ v súvislosti s Facebookom a ďalšími sociálnymi sieťami, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Šéf spoločnosti Apple Tim Cook vo svojom vystúpení na digitálnej konferencii „Computers, Privacy & Data Protection“ tvrdo útočil na sociálne siete. Facebook síce priamo nespomenul, ale každý, kto v posledných týždňoch sledoval eskalujúci sa spor medzi Apple a Facebookom kvôli dátam užívateľov, dobre vedel, koho má presne na mysli.


Cook na konferencii, ktorá je prístupná aj na YouTube, vyhlásil: „Ak je nejaká spoločnosť postavená na zavádzaní užívateľov, využívaní ich údajov a možností výberu, ktoré vlastne nie sú, si nezaslúži našu pochvalu, ale reformu.“


Cook varuje pred „sociálnou katastrofou“


Nemalo by sa pripustiť, aby sociálna dilema prerástla do sociálnej katastrofy, poznamenal šéf Apple na margo možných dopadov sociálnych médií. Tvrdí, že sú spoluzodpovedné za polarizáciu spoločnosti a rozmach konšpiračných teórií.


V súvislosti s algoritmami sociálnych sietí ako Facebook Cook položil otázku: „Aké sú dôsledky toho, ak sa nielenže tolerujú obsahy podkopávajúce dôveru verejnosti v očkovacie látky, ale sa ešte aj odmeňujú?“


Ostrý spor kvôli údajom užívateľov iPhonu


Je to ďalšia eskalácia už dlhšie pretrvávajúceho sporu medzi hardvérovým gigantom Apple a Facebookom, ktorý zarába peniaze online reklamou založenou na personifikovaní údajov užívateľov. Apple avizoval, že užívateľom iPhonu poskytne možnosť obmedziť zhromažďovanie ich údajov na sociálnych sieťach.


Facebook okamžite zaútočil na plány Apple a obvinil spoločnosť z útoku na slobodný internet. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg slovne útočil na akcionárov Apple. Jasne tak vlastne dal najavo, že spoločnosť Apple považuje za najväčšieho rivala Facebooku, dodáva Kronen Zeitung.