Škandál na ministerstve školstva: Odišiel takmer celý Inštitút vzdelávacej politiky! vraví Draxler
01 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.
Minister školstva Branislav Gröhling narobil podľa jeho predchodcu Juraja Draxlera množstvo chýb. Zbabral plán operátorov poskytnúť deťom zo sociálne vylúčených komunít voľné dáta a teraz kvôli nemu odchádzajú z ministerstva ďalší schopní ľudia z Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP), píše na sociálnej sieti Draxler.

„Na protest práve odišiel dlhoročný analytik a donedávna šéf IVP Michal Rehúš. Urobil tak ako gesto solidarity s analytikmi, s ktorými ministerstvo nepredĺžilo zmluvy, a aj preto, že nesúhlasí s tým, ako Brani ministerstvo riadi,“ vytýka Gröhlingovi Draxler a dodáva, že na jar analytikom dosadil novú, nekvalifikovanú riaditeľku. Ministerstvo už predtým opustilo viacero skúsených ľudí, zvlášť zo sekcie regionálneho školstva.

Draxler pripomína, že ho kedysi SaS v parlamente odvolávala okrem iného preto, že údajne zvolil príliš agresívnu personálnu politiku. „Ja som pritom vnútri ministerstva len vytiahol úradníkov z nižších na vyššie posty a do podriadených organizácii som inštaloval nové vedenia - ale všetko ľudí zvnútra školstva,“ prízvukuje exminister, podľa ktorého teraz do parlamentu smerujú chabo pripravené novelizácie školských a vysokoškolských zákonov. „Médiá sa o ne prakticky vôbec nezaujímajú!“ hnevá sa.



 

„Pred rokmi, keď som sa vrátil zo zahraničia, aby som prišiel pomôcť slovenskému školstvu, ma jedna vec úprimne šokovala. A to, ako málo kľúčovým ľuďom záleží na kvalite vzdelávania a budúcnosti našich detí. Novinári, aktivisti, vtedajší opoziční politici si na celej téme robili najmä osobné kampane,“ píše Draxler.

Hovorí, že diskusie či už v parlamente alebo s aktivistami boli príšerné a s hrôzou počúval ľudí, ktorí o školstve nemali ani šajnu. „Na tom sa rokmi nič nezmenilo. Bohužiaľ. Ak by nám na školstve záležalo, niekto ako plagiátor Brani by na post ministra ani len nemohol nastúpiť,“ konštatuje exminister.

Draxler si myslí, že Gröhling je u novinárov chránená zver. „Napriek tomu, že školstvu nerozumie a riadi ho veľmi zle, má jednu prednosť, ktorá ho predurčila na ministerský post - dobre sa oblieka. Nerobím si srandu, raz mi to jedna novinárka takto povedala. U médií je úplne cukríkový,“ píše.

Taký bordel tu ešte nebol. Draxler: "Do škôlky môžu deti rodičov z kritickej infraštruktúry, ale taja, kto to je"
"Obrovský chaos nastal v novom roku v materských školách. Škôlky sa mali otvoriť 4. januára, nikto nevedel, či sa budú môcť alebo nie. Až v daný deň večer (!!) ministerstvo vydalo usmernenie, ktorým odporučilo škôlky nechať zatvorené, až na výnimky... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Gröhling podľa Draxlera od jari škandalózne vôbec nezabezpečil, aby sa monitorovalo, čo sa medzi školami a deťmi počas lockdownu deje. „To, čo bolo v iných krajinách úplne automatické, že sa zbierali dáta, do akej miery sú učitelia z jednotlivých škôl či lokalít s deťmi vlastne v kontakte, aké sú najčastejšie problémy, atď., niekde na týždennej báze, u nás minister nepovažoval za potrebné vôbec!“ hnevá sa exminister.

Podľa Draxlera jeho nástupca zbabral aj plán operátorov poskytnúť deťom zo sociálne vylúčených komunít voľné dáta, aby sa mohli spájať so školou a nepredstavil žiaden koherentný plán, čo ide s rezortom štyri roky robiť. „Dopustil, že deti na Slovensku majú jeden z najdlhších pandemických lockdownov na svete. Deti sú zavreté doma už mesiace. A treba znovu pripomínať, že sme svetový unikát keď máme plagiátora ako ministra školstva a vedy?“ kritizuje Draxler.

Draxler: Rakúska ministerka odstúpila kvôli plagiátorstvu okamžite, avšak u nás sú iné pomery
Bývalý minister školstva Juraj Draxler v príspevku na Facebooku opísal, ako musela rakúska ministerka práce Christine Aschbacherová okamžite odstúpiť z funkcie kvôli plagiátorstvu a porovnal to so situáciou na Slovensku. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Marek Molnár