SSC Tuatara má konečne svetový rýchlostný rekord, sľúbených 500 km/h to ale nie je
30 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Svet má nové oficiálne najrýchlejšie cestné auto - SSC Tuatara. Na Floride zvládla rýchlosť 455,3 km/h v priemere dvoch jázd opačným smerom. Podľa pôvodných proklamácií však voz mal zvládnuť cez 500 km/h, informuje portál Novinky.cz.




Americká automobilka SSC vlani v októbri postavila všetkých zo stoličiek svojim vyhlásením o tom, že jej hypersport Tuatara zvláda viac ako 500 km/h na bežnej ceste - konkrétne to malo byť 508,73 km/h. Lenže video rekordnej jazdy toto tvrdenie vyvrátilo, auto na ňom išlo rýchlosťou nižšou, než ukazovali telemetrické dáta, takže sa objavili pochybnosti, či Američania nepodvádzajú.





Druhý pokus o rekord prekazili technické problémy, ten však nebol posledný. Rozhodujúci sa uskutočnil 17. januára na testovacom polygóne Johnnyho Böhmera, ktorý využíva pristávaciu dráhu raketoplánov na Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Automobilka zverejnila tlačovú správu až 27. januára.




V nej uvádza - a tentoraz je to potvrdené spoločnosťou Racelogic, ktorá je vo všemožnom meraní a telemetrii pri pretekoch veľkým menom - že Tuatara dosiahla rýchlosti 282,9 mph, teda 455,3 km/h v priemere dvoch jázd opačným smerom. Najvyššie rýchlosti konkrétnych jázd boli 450,1 km/h a 460,4 km/h.





To znamená, že máme pred sebou nové oficiálne najrýchlejšie cestné auto sveta. Tuatara zobrala rekord modelu Koenigsegg Ager RS, ktorý v roku 2017 zvládol 447,2 km/h v priemere dvoch jázd opačným smerom.


Môžete namietať, že tu je ešte Bugatti Chiron Super Sport 300+, ktorý predsa zvládol 490,5 km/h. To je síce pravda, avšak išiel len jedným smerom, čo pre rýchlostný rekord podľa pravidiel Guinnessovej knihy rekordov nestačí. Auto totiž musí ísť po rovnakej ceste aj opačným smerom, aby sa vylúčil vplyv vetra či sklonu vozovky na najvyššiu rýchlosť.

Hennessey Venom F5 chce s pomocou NASA prekonať doterajšiu maximálnu rýchlosť!
Značka Hennessey sa počas tridsaťročnej existencie vyprofilovala ako pomerne schopný úpravca, no v poslednom čase sa púšťa aj do stavby vlastných áut. Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Timotej Dudka