Matovič míňa veľké peniaze na zbytočné testovanie, analytici mu pritom dali komplexné a presné čísla
30 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Analytik projektu Dáta bez pátosu zareagoval vo svojom statuse na narážky Igora Matoviča na analytikov. Podľa neho zbytočne, lebo ich analýza rizikových okresov bola úplne presná.


Premiér si v poslednom čase rád kopne do analytikov, matematikov a iných vedcov, ktorí sa ho snažia presvedčiť, že lepšou analýzou získaných čísiel by sa podarilo znížiť počty pozitívnych na koronavírus. Jedným z tých, ktorí na to dosť vážne poukazujú je aj analytik projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák, ktorý sa téme testovania, výsledkov a spolupráce vedcov pri znižovaní pozitivity venoval aj vo svojom statuse na sociálnej sieti.
Odborná diskusia by vedela našej covidom veľmi postihnutej krajine pomôcť

Ivan Bošňák pozitívne oceňuje nielen to, že sa u nás očkuje už nad 5-tisíc ľudí denne, ale aj to, že sme na polovičných číslach nových prípadov oproti „odhadu“ z 5 až 10 januára (2000 vs. 4-5 tisíc na 7 dňový priemer), menej je aj ventilácií (310 oproti 350) a hospitalizácie kulminujú. „Naša predpoveď rizikových okresov, ktoré odhalil celoslovenský skríning, bola úplne presná,“ píše spokojne Bošňák, ktorý si veľmi želá, aby mohli byť partnerom do diskusie o vedení boja s pandémiou. „Nie MY, nie DÁTA BEZ PÁTOSU. Myslíme tým všetkých občanov, ktorých odbornosť, kvalifikácia, skúsenosti a zanietenie z ich doterajšej práce môžu byť pre diskusiu prínosom,“ píše analytik.



A zrejme má aj pravdu, pretože Igor Matovič tvrdošijne míňa obrovské peniaze na testovanie, ktoré je podľa mnohých vedcov a analytikov zbytočné, pritom práve analytici mu dali komplexnú analýzu vopred. „Odborná diskusia by určite vedela našej covidom veľmi postihnutej krajine pomôcť. Na jej základe by zodpovední mohli rozhodovať, čo ďalej,“ konštatuje Bošňák s tým, že takto by kompetentní vedeli svoje rozhodnutie vždy rozumne odôvodniť a bolo by to akceptovateľné pre väčšinu občanov našej krajiny, čo môže významne zvýšiť dôveru ľudí v spoločné rozhodnutia.

Analytik Bošňák: „Súčasné opatrenia, niekde aj tvrdšie, sa mali prijať oveľa skôr!“
Blížia sa Vianoce a u nás sa nedarí dostať COVID-19 pod kontrolu a začať stláčať nepriaznivé čísla smerom dole. Ba práve naopak, krivka nakazených začína opäť rásť. Slovensko ťahajú do zlých čísiel najmä šialene horiace... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Štát všetky potrebné informácie na analýzy má, z nejakého dôvodu ich ale tají

U mŕtvych podľa Bošňáka vieme presné meno, dátumy, vek i diagnózu, lenže dáta z testov vôbec nemáme v kvalite, akú potrebujeme. Mali by sme vedieť rovnako meno, vek, bydlisko, pracovisko, ale aj mobilitu, dátumy, nálož, výsledky všetkých jej/jeho testov (antigén, a aj PCR). „Štát tieto informácie má, ale z nejakého dôvodu ich tají. Ak dá, dá neskoro, ak dá neskoro, dá nekompletné, ak dá neskoro a nekompletné, vyrobí čarovné grafy, ktoré neukážu všetko,“ krúti hlavou nad absurdnosťou analytik, podľa ktorého s naháňame vlastný chvost a bez spolupráce na všetkých frontoch to bude, bohužiaľ, vždy prehrou nás všetkých.

Analytici z Dáta bez pátosu bezplatne a bez nároku na akúkoľvek odmenu aj naďalej kedykoľvek pripravení pripraviť podklady a predikcie na najbližšie obdobie.Preto si myslíme, že vyjadrenia premiéra Igora Matoviča na adresu vedcov, i na našu adresu, na začiatku viacerých tlačoviek, aj tej z 26. januára, ukážkou toho, ako zbytočne „strácame čas“ hľadaním nepriateľov namiesto efektívnej spolupráce,“ myslí si Bošňák, podľa ktorého analytici chcú spolupracovať, nie dokazovať, že oni majú pravdu.

Situácia s covidom na Slovensku nie je vôbec rovnaká. Sú tu veľké regionálne rozdiely
Na Slovensku síce už tretí deň prebieha plošný skríning obyvateľov, situácia na niektorých odberných miestach je ale veľmi napätá. Testuje sa aj tam, kde je stav s koronavírusom stabilizovaný. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.