Kajúcnici vypovedajú, poskytujú dôkazy o tom, že časť obvinených bola súčasťou zločineckej skupiny
29 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vidia posun v kauzách, v rámci ktorých NAKA zadržala bývalých vysokopostavených funkcionárov. Hovoria o dostatku dôkazov, o obsažných výpovediach svedkov, ako aj o priznávaní sa samotných "kajúcnikov".


Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí sa podieľajú na dozorovaní najväčších káuz,  informovali o posune v kauzách Očistec, Judáš a Božie mlyny. Ich vyjadrenia zaznamenal portál refresher.sk.

"Prokuratúra skúma dôvodnosť väzby počas celého trestného konania", tvrdí pre citovaný portál Peter Kysel s tým, že "v prípade mnohých obvinených bolo kolúzne správanie už pred vzatím do väzby, a teda nie sú vo väzbe len z obavy, že by niekoho ovplyvňovali."

„Čo sa týka namietania umiestňovania do rôznych ústavov na výkon väzby - ak máme viacero osôb pri jednej kauze, je vylúčené, aby boli umiestňované spoločne,“ dodal pre refresher.sk prokurátor Kysel.

Inštitút spolupracujúcich osôb je podľa neho známy dlhé roky. „Tento inštitút sme používali od roku 2003 v mnohých kauzách, ktoré rezonovali spoločnosťou,“ vysvetlil. Podľa neho sa tento inštitút používal aj pri mnohých korupčných "veciach".

Kajúcnici, čo obvinili generála Lučanského, si na slobode užívajú nelegálne nadobudnuté majetky
Smrť generála Lučanského otriasla Slovenskom. Do väzby, kde zomrel, bol vzatý iba na základe výpovede kajúcnikov. Tí priznali nelegálne príjmy, napriek tomu im majetky ostali a teraz si ich na slobode užívajú, píše portál Pluska. Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Refresher informuje, že orgány činné v trestnom konaní pri vyšetrovaní veľkých korupčných káuz už zaistili viac ako 1,3 milióna eur v hotovosti a táto suma bude podľa odhadov prokurátorov výrazne narastať. „Táto suma nemusí byť ani zďaleka konečná, aj okruh obvinených sa môže rozširovať,“ dodal prokurátor Ondrej Repa.

V rámci akcie Božie mlyny bol zadržaný a obvinený aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a tiež bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Zadržali a obvinili aj bývalého SIS-kára Františka Böhma.

Fico: "Keď skončí táto vláda, budú aj iní kajúcnici. Vyzývam Žilinku, aby preveril uvalené väzby"
Robert Fico počas tlačovej konferencie vyzval vládu, aby neprijímala opatrenia, ktoré budú pretrhávať rodinné väzby a vyvolávať antipatiu verejnosti. Vyzval tiež na dobrovoľnosť očkovania, ku ktorému by mala byť alternatíva mať možnosť sa... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Michal Filek


Kauza Božie mlyny vzišla podľa neho z vyšetrovania zločineckej skupiny nazývanej takáčovci. „Dlhodobo boli badateľné úniky informácií, existovali podozrenia, ale práve v tejto trestnej veci zločineckej skupiny takáčovci sa rozhodli niektorí jej členovia spolupracovať,“ vysvetlil prokurátor Šúrek s tým, že traja z ôsmich obvinených pochádzajú priamo z tejto zločineckej skupiny.

"Výpovede svedkov boli podľa Šúreka podporené aj ďalšími, najmä listinnými dôkazmi. „Na počiatku vznesených obvinení neboli len jednotlivé osamotené výpovede. Treba dať do pozornosti, že tieto výpovede sa postupne začali spájať do ucelených celkov,“ zdôraznil" podľa citovaného zdroja refresher.sk prokurátor Šúrek.

„Vo vzťahu k trom osobám bolo pristúpené k zaisteniu majetku, nakoľko je predpoklad v prípade odsúdenia, že im tento majetok prepadne,“ dodal ešte. Niektoré z týchto osôb vylučujú na samostatné konanie alebo sa stali súčasťou iných trestných vecí.

„Do nejakej ich špinavej hry ma namočili kajúcnici,“ hájil sa na výsluchu Lučanský
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský je od nedele vo vyšetrovacej väzbe za viaceré trestné činy. On sám ale popiera, že by sa čohokoľvek dopustil, ba za všetko, čo sa s ním deje, označil kajúcnikov, ktorí začali spolupracovať s... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.