Uhrík chce na vlasteneckej scéne vystriedať Kotlebu. Dokáže to?
28 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Europoslanec Milan Uhrík, poslanec NR SR Milan Mazurek a ďalší štyria členovia poslaneckého klubu ĽSNS oznámili odchod zo strany. Iba čas ukáže, ako a či vôbec sa to odrazí na politickej sile Mariana Kotlebu. Zatiaľ je isté len to, že partia okolo mladého a kultivovaného europoslanca má ambíciu dostať sa k moci a svojho bývalého predsedu vidia ako bremeno, ktorého sa musia zbaviť.

Milan Uhrík má nesporne pravdu v tom, že politický štýl predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu má zásadné obmedzenia. Garantuje síce voličskú podporu okolo 10 percent, no nikdy nevynesie stranu k moci. Jednak preto, že predseda Kotleba nemá záujem spolupracovať so stranami systému, a jednak preto, že ho ten istý systém odmieta.

Problém Milana Uhríka a jeho skupiny vzbúrencov však spočíva v tom, že slabosť Mariana Kotlebu je zároveň aj jeho silou. Alebo jednoduchšie: Kotlebov štýl politiky je presne to, čo ĽSNS zabezpečuje istotu desiatich percent. Ak sa teda usilujú páni Uhrík a spol. o kotlebovskú politiku s ľudskou tvárou, hľadajú veľmi úzky priestor medzi mimoparlamentnou SNS a materskou ĽSNS. Alebo medzi Kotlebom na jednej strane a Borisom Kollárom na strane druhej.

Kotleba na kolenách? Stranu opúšťajú Uhrík, Mazurek a štyria ďalší poslanci!
Nedávna „vzbura“ niektorých poslancov v Kotlebovej ĽSNS dávalo tušiť, že v strane sa niečo deje. Ako sa teraz ukázalo, na odchode z nej sú niektoré jej hlavné tváre. A navyše chcú založiť novú stranu. Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Hovorí sa tomu aj boj hore kopcom. Protivník je v dobrom postavení na vrchu pahorku a vy musíte nielen bežať hore, ale aj dobiť a zaujať jeho pozície. Presne pred takou úlohou dnes stoja Milan Uhrík a ďalší piati poslanci NR SR, ktorí sa rozhodli odísť od Mariana Kotlebu. Veľmi ľahko sa im môže stať, že skončia uprostred kopca, zadýchaní a vysilení. No nie je vylúčené ani to, že sa im podarí starú politiku ĽSNS predať v novom, prijateľnejšom obale, a tak odlákať dostatok hlasov Marianovi Kotlebovi, ale aj Andrejovi Dankovi a Borisovi Kollárovi.

Ak by boli Milan Uhrík a jeho spoločníci úspešní, v budúcom parlamente môžeme mať dve až tri maličké národné strany alebo iba jednu s novým názvom, ale približne rovnakým výtlakom ako má dnes ĽSNS. V takom prípade bude zaujímavé sledovať, či uhríkovcov budú akceptovať prípadní koaliční partneri. Uhrík signalizuje, že z ich strany by záujem bol. Zvyšok už nie je na ňom, ale v rukách ostatných subjektov.

Uhrík: Matovič rozoštval národ, ľudia sa udávajú! Musia byť predčasné voľby
22 | 01 | 2021 | editor01hd