Odborníci vkladajú veľké nádej do vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson
28 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V EÚ boli doposiaľ schválené dve vakcíny proti koronavírusu, a to od spoločností Biontech a Moderna. Tretia – AstraZeneca by sa mala schváliť koncom januára. Odborníci však teraz vsádzajú na štvrtú vakcínu - Johnson & Johnson, ktorá by sa mala schváliť na jar, píše Melanie Weinerová na nemeckom portáli t-online.de.


Čoskoro tak bude v Európskej únii k dispozícii ďalšia očkovacia látka pod označením Ad26.COV2-S od Janssen Pharmaceuticals, dcérskej spoločnosti amerického farmagigantu Johnson & Johnson. EÚ si už zmluvne zabezpečila 400 miliónov dávok.


Už teraz je jasné, že táto vakcína proti COVIDu-19 bude mať dve veľké výhody oproti doteraz povoleným očkovacím látkam od Biontechu a Moderny.


O schválenie pre Európu sa má požiadať vo februári


Podľa eurokomisárky pre zdravie Stelly Kyriakidesovej chce Johnson & Johnson požiadať Európsku liekovú agentúru (EMA) o schválenie ešte vo februári. Na Twitteri o tom informoval Peter Liese, politik CDU, lekár a člen Európskeho parlamentu. Tvrdí, že táto vakcína je veľkou nádejou.


EMA musí samozrejme najprv dôkladne preskúmať všetky údaje, a teda „ešte nič nie je isté, “ – dodáva Liese. Vzhľadom na to, že vakcína funguje na podobnom princípe ako AstraZeneca, možno očakávať vysokú účinnosť. Očkovacia látka Ad26.COV2-S od Johnson & Johnson je založená podobne ako AstraZeneca na technológii vektorových vírusov.


Vakcína Johnson & Johnson: Stačí jedna dávka?


V Nemecku sa v súčasnosti očkuje dvoma vakcínami od spoločností Biontech/Pfizer a  Moderna. Na imunitnú ochranu sú potrebné dve dávky v odstupe troch až štyroch týždňov.


Pokiaľ ide o vakcínu Johnson & Johnson, ukazuje sa, že by mohla postačovať aj jediná dávka na dosiahnutie dostatočnej imunitnej odpovede. Ukázali to predbežné výsledky pokusov, ktoré boli publikované v anglickom odbornom časopise "New England Journal of Medicine".


Podľa štúdie sa už po podaní prvej dávky podarilo dosiahnuť u vyše 90 percent testovaných osôb neutralizačné protilátky vo vyšších koncentráciách. Po 57 dňoch sa protilátky objavili dokonca u 100 percent účastníkov.


Je však jedno obmedzenie: Údaje sa týkajú zaočkovaných vo veku 18 až 55 rokov a siahajú do 71. dňa, teda do momentu, v ktorom boli k dispozícii v rámci prebiehajúcej štúdie. Protilátková odpoveď bola dovtedy stabilná.  Pokiaľ ide o staršie testované osoby, výrobca očakáva údaje o trvaní imunitnej reakcie koncom januára.


Potom sa ukáže, či sa účinnosť vakcíny blíži účinnosti konkurentov od spoločností Biontech (95 percent) a Moderna (94,5 percenta). Vakcína Johnson & Johnson môže byť prvou schválenou, ktorú by stačilo podať len v jednej dávke mladším ľuďom.


Ďalšia výhoda oproti vakcínam od Biontechu a Moderny


Ďalšia výhoda vakcíny Johnson & Johnson je, že sa bude ľahšie skladovať. Podľa výrobcu  ju možno prepravovať a mesiace uchovávať pri chladničkovej teplote.


Očkovacia látka Biontechu sa musí naproti tomu prepracovať za hlbokých mínusových teplôt, čo sťažuje jej použitie. Moderna nepotrebuje také ultranízke teploty, v chladničke vydrží ale maximálne 30 dní, dodáva t-online.de.